A településrendezés emberöltőkre befolyásolja lakóhelyünk környezetét. Jogszabályban rögzítik, hogy fák és madárcsicsergés vagy 10 emeletes panelek, esetleg gyárkémények bámulnak ránk az ablak túloldalán. Meghatározza, hogy giccses tiritarka házak épülnek egy faluban, vagy hagyományos, több száz éves utcaképbe illő épületek. Ezért nem mindegy, hogy van-e beleszólásunk a jövőnkbe, vagy olyan „szakemberek” döntenek erről, mint a fodrászként, kocsmárosként vagy autószerelőként polgármesteri és képviselői székbe jutott egyének. 

2013. január elsejétől településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormány rendelet (Rendelet) határozza meg a településfejlesztési és rendezési tervek jóváhagyását megelőző véleményezési eljárások szabályait. A vonatkozó rendelkezés értelmében az érintett lakosság, szervezetek, érdek-képviseleti szervek, (Civilek) véleménynyilvánítási lehetőségét a korábbitól némileg eltérően biztosítják ez évtől.

Korábban az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9.§-a szabályozta a lakosság és a civilek részvételét a településrendezési eljárásokban. A korábbi előírások szerint 2012. december 31-ig a településrendezési eszközök kidolgozása előtt a Civileket a helyben szokásos módon (kifüggesztés, hirdetmény) kellett értesíteni. Ha valamelyik szervezet a kifüggesztés ideje alatt írásban jelezte, hogy részt kíván venni az eljárásban, akkor a szakhatóságokkal, államigazgatási szervekkel együtt véleményezési eljárás befejezéséig részt vehetett az egyeztetésben. Ezen kívül a jóváhagyás előtti véglegesített tervezet kifüggesztési ideje alatt - függetlenül attól, hogy a véleményezési eljárásban részt vett vagy sem- még bárki tehetett észrevételt.

A 2013. január elsejétől hatályos Rendelet a Civilek számára úgynevezett partnerségi egyeztetést ír elő, melynek szabályairól az önkormányzatnak még a tervezést megelőzően, tervenként külön-külön kell döntenie.

Az új eljárási rend alapján, a korábbi gyakorlattól eltérően, részben különválik a Civilekkel (partnerekkel) való egyeztetés a szakmai egyeztetésektől. További különbség, hogy a jóváhagyás előtti véglegesített tervezet kifüggesztési ideje alatt már nem lehet észrevételt tenni. A tervenként előre külön meghatározott partnerségi egyeztetési szabályok szerint kell majd értesíteni, adott esetben megkeresni az érintett partnereket, melyek a meghatározott szabályok szerint adhatnak véleményt.

Véleményeltérés esetén a polgármester egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni. A beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról dönteni kell, majd ezt követően a szakmai végső véleményezési körben már nem vehetnek részt a civilek, nem tehetnek több észrevételt, javaslatokat.