Az Egyesült Államok legnagyobb bankjai közül tíz vállalta, hogy 8,5 milliárd dollárt fizet azért, hogy lerendezzék a vizsgálatot, amelyet az amerikai hatóságok inditottak a jelzáloggal terhelt lakások hitelezők általi visszaszerzése ügyében - jelenti a BBC.
Mik ezek?

A bankok és a jelzáloghitelt nyújtók között szerepel a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase, amelyek 3,3 milliárd dollárt közvetlenül fizetnek a jogosult lakástulajdonosoknak - közölték az illetékes amerikai hatóságok. A hitelező bankok ezenkívül 5,2 milliárd dollárt fizetnek a nyújtott kölcsönök módositásáért, illetve elengedéséért.

A vizsgálat még 2011-ben kezdődött el, annak megállapítására, vajon a kölcsönt felvevők - a jelzálogos adósok -  törvényellenesen vesztették-e el a lakásaikat. A vizsgálatot folytató két hatóság, az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) és az amerikai központi bank, a Federal Reserve volt.

A BBC emlékeztetett arra, hogy az amerikai jelzálogpiac virágzott a múlt évtized közepén, a bankok óriási profitokra tettek szert lakáskölcsönök megvásárlásával és azokat bonyolult termékekké történő átalakitásával. Ám 2008-ban a lakásépítési buborék kipukkant, számos lakás értéktelenné vált, a kölcsönök és azok derivatvái pedig "mérgezővé". Az OCC most közölte, hogy készpénzbeni kártalanításban részesül több mint 3,8 millió hitelfelvevő, akiknek otthonát 2009-ben és 2010-ben a kitűzött határidő alatti nem teljesités miatt árverési eljárásnak vetették alá. Ám a lakástulajdonosok egyik érdekvédelmi csoportja úgy becsüli, hogy mindössze 400 ezer lakástulajdonos lesz jogosult kártalanitásra az egyezség keretében. "Ez pedig felháborító" - jelentette ki Bruce Marks, a Neighborhood Assistance Corporation of America - egy, a lakástulajdonosok érdekeit képviselő csoport - vezetője a BBC-nek. "A bankok odébb akarnak állni. A szabályozó hatóságok odébb akarnak állni. A lakástulajdonosokat pedig az út mentén hagyják áldozatként" - fogalmazott.

Nincs elég pénz az áldozattá vált lakástulajdonosok számára - tette hozzá Marks, aki korábban a Fednél dolgozott New Yorkban. A szabályozó hatóságok közben jelezték, azokat a jogosult lakástulajdonosokat, akiknek ingatlanát törvénytelenül vették el, március végéig megkeresik a kárttalanitás fizetésének részleteivel.