Újabb környezeti katasztrófával fenyeget a Mal Zrt., amennyiben a január végén lekapcsolják az áramhálózatról. A Malnak tavaly decemberben lejárt az áramkereskedelmi szerződése, új kereskedőt pedig mindeddig nem sikerült találnia, aminek következtében a hónap a végén a területileg illetékes E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. hálózati társaságnak le kell kapcsolnia az iparvállalatot. Az alumíniumgyártó által küldött levél szerint az áramellátás megszüntetése több tízmilliárdos kárt és környezeti katasztrófát okozna - derült ki az elosztótársaság mai sajtóbeszélgetésén.

Levélben kérte az E.ON-t a Mal Zrt., hogy az január végével ne szüntesse meg az iparvállalat energiaellátását. Az alumínium-gyártó érvelése szerint a lépés több tízmilliárdos kárral, illetve környezeti katasztrófával járna, és az üzem működésének azonnali ellehetetlenülését okozná, egyebek mellet azért, mert befagynának a cég által alkalmazott alapanyagok.

Mező Csaba az E.ON hálózati igazgatója a Mal levelével kapcsolatban megjegyezte, hogy habár mindenben készek együttműködni a nehéz anyagi helyzetben lévő iparvállalattal, de jogszabályi kötelezettségeiknek megfelelően hálózati társaságként nem kereskedhetnek-értékesíthetnek villamos energiát, így a helyzetet egyedül a Mal képes kezelni, amennyiben leszerződik egy áramkereskedővel.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az uniós előírásoknak megfelelően lezárult a hálózati és energiakereskedelmi szolgáltatások szétválasztása, így a hálózati és energiakereskedői cégek egymástól függetlenül tevékenykednek. A hálózati társaságok, mint természetes monopóliumok igen szigorú szabályozás alatt működnek, így például törvényi szinten van szabályozva az is, hogy nem folytathatnak villamos energia kereskedelmet. Ennek megfelelően a Mal "természeti katasztrófával fenyegető" megkeresését sem tudják érdemben orvosolni, hiszen ez jogsértésbe kényszerítené a cégüket.

Mező Csaba hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetet csak a Mal tudja kezelni, amennyiben sikerül a szabadpiacon működő mintegy hetven kereskedőből eggyel megállapodnia, és az erről szóló áramkereskedelmi szerződést bemutatja az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. számára. Hozzátette, hogy a mostani helyzetről már decemberben lehetett tudni, hiszen az Mal korábbi áramkereskedője már ekkora bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a Mallal 2012 végén lejáró szerződését, is kijelentette az iparvállalatot a mérlegköréből. (A cég korábbi áramkereskedője egyébként szintén az E.ON-csoporthoz tartozó E.ON Energiaszolgáltató Kft. volt, amely a Mal vele fennálló milliárdos nagyságrendű tartozásai miatt állt el a szerződés meghosszabbításától.)

A hálózati szakember elmondása szerint már több felszólító levelet küldtek a Mal Zrt. számára az új áramkereskedelmi szerződés bemutatására, illetve figyelmezették a társaságot, hogy január végén jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve végre kell hajtaniuk a lekapcsolást. Emlékeztetett, hogy a Mal idén áramkereskedő híján kvázi "menedékes" áramellátást kap az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati társaságtól, amelyet az csak 30 napig biztosíthat. Hozzátette, hogy ez kb. 350 milliós költséget jelent a társasága számára.

Az E.ON hálózati igazgatójának elmondása szerint amennyiben a Mal nem képes leszerződni egy áramkereskedővel, akkor január 21-én el kell indítaniuk a lekapcsolási folyamatot, vagyis innentől kezdve elkezdik értesíteni az illetékes hatóságokat, ügynökségeket, felügyeleti szerveket a hónap végén esedékes lekapcsolásról. Hangsúlyozta, a folyamat az utolsó pillanatban is megállítható, amennyiben a Mal felmutatja a jogszabályilag szükséges áramkereskedelmi szerződést.

Mező Csaba beszámolt arról is, hogy az E.ON hálózati társasága keresi az együttműködést a Mallal, így áramkereskedő híján, és a megfelelő felügyeleti rendelkezések birtokában képes csökkentett szolgáltatást nyújtani a Mal részére, de ez csak a társaság üzemének megóvására elegendő szolgáltatást jelenthet, az üzemszerű működést nem biztosítja. Hangsúlyozta, ehhez a Mal telephelyén kell szerelési munkálatokat végrehajtani, és ezt a "szükségmegoldást" is csak az iparvállalat kezdeményezheti.

Már tavaly lehetett tudni, hogy baj lehet

A Portfolio.hu már a múlt évben beszámolt arról, hogy idén gondok lehetnek a Mal energiaellátással, mert az iparvállalatnak a 2012-es év végével lejár az áramkereskedelmi szerződése az E.ON-nal, és a német hátterű vállalat a felhalmozódott adósság miatt nem kívánja meghosszabbítani a szerződést.
2012.12.20 16:28 Továbbra sincs biztonságban a Mal energiaellátása

Korábban a Malt ipari gőzzel ellátó Bakonyi Erőmű jelezte, hogy a Mallal szemben felhalmozódott követelései miatt veszélybe került az erőmű működése, és ezzel Ajka városának távhőellátása is. Az erőmű, illetve a vele szemben felhalmozott adósság kezelésére a kormány decemberben rendkívüli intézkedésként 1,7 milliárd forintot csoportosított át.

A kormány további biztosítékokat tett a Mal mellé

A kormány még decemberben döntött arról is, hogy a csődtörvény további három paragrafusát is alkalmazni kelljen a Malra. Ezek azt rögzítik, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet - vagy az általa működtetett létesítmények - nemzetbiztonsági védelem alá esnek, továbbá, hogy a társaság honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű, illetve a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást lát el.

A jogértelmezés ez esetben igen bizonytalan, hiszen a hálózati társaság jelen esetben csak fent a tárgyaltaknak megfelelően nyújthat szolgáltatást, így amennyiben nem sikerül a Malnak energiakereskedővel szerződni, akkor lehet hogy "állam", illetve egy állami energiakereskedőnek (pl. az MVM Partner) kell majd kimentenie a céget azzal, hogy áramkereskedelmi (-ellátási) szerződést köt vele.

Az idő mindenesetre sürget, hiszen ha a Mal vagy a kormány későn lép, akkor a Mal által közöltek szerint szinte azonnal tízmilliárdos nagyságrendű károk keletkeznek, és a cég működése is ellehetetlenül. A Mal a beszállítóival együtt 5-6 ezer embernek ad munkát.