mora ferenc altalanos iskola 2013 januar vn 003_bHallás- és látáskárosult fiatalok életminőségének javítása érdekében az Orange Románia A világ színekben és hangokban (Lumea prin culoare şi sunet) elnevezésű kiírásán pályázik a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola Sikerkulcs Alapítványa. A projektben egyelőre hat udvarhelyi sérült fiatal vesz részt, a 20 ezer eurós pályázati összeget jelentős önrésszel is fel kell pótolnia az alapítványnak, ezért önkéntesek, támogatók jelentkezését várják.
A Móra Ferenc Általános Iskola diákjai mellett más tanintézetek tanulói is részt vehetnek a projektben
Az Orange Románia tavaly tette közzé azt a felhívást, mely szerint az egészségügy, tanügy vagy kultúra terén tevékenykedő alapítványok, civil szervezetek legkevesebb 20 ezer eurós támogatásra pályázhatnak. A kiírásra olyan projektekkel lehetett jelentkezni, melyek a hallás- és látáskárosult személyek mindennapjait hivatottak megkönnyíteni. Dombi Gabriella, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola tanárnője annak a projektnek a kezdeményezője, melynek révén hat udvarhelyi sérült fiatal tanulási lehetőségei és életminősége javulhat jelentősen. „Három sérült gyerek is van az osztályomban, innen jött az ötlet, hogy részt vegyünk az Orange felhívásán. Ezek után derült ki, hogy a minimális megpályázható összeg 20 ezer euró, így más diákokat is bevontunk, illetve továbbra is várjuk a jelentkezőket” – magyarázta az ötletgazda.

A Móra Ferenc Általános Iskola Sikerkulcs Alapítványával közreműködve készült el a pályázat, melynek benyújtási határideje hétfőn, január 21-én délután volt. „Egy kilenc hónapos projektet tervezünk a gyerekek, tanárok és szülők bevonásával, a programokban azonban nemcsak a sérült fiatalok, hanem egészséges társaik is részt vesznek majd. Célunk a sérült diákok életminőségének javítása” – tudtuk meg. A megpályázott összeg egy részét eszközbeszerzésre is fordítanák, így hallókészülékeket, illetve egy olyan számítógéphez csatolható készüléket vásárolnának, amely a latin betűket Braille-szövegre fordítaná és vissza. „A projekteben részt vevő egyik kislány szemműtétre szorul, illetve a hallókészülékek időszakos kalibrálása is jelentős összegbe kerül, ebben szeretnénk segíteni a gyerekeket és szüleiket” – vázolta Dombi Gabriella.
Egyébként egyik kedvezményezettjük Kovács Tamás, akinek nevét olvasóink már ismerhetik: a nemlátóként született fiú tehetséges zongorista, 2011-ben mintegy kétszáz diák közül elnyerte az országos Bach-fesztivál nagydíját. „Tamás eredetileg egy speciális Braille-nyomtatót szeretett volna vásárolni, ez az eszköz azonban nagyon drága, jelentős kiadás nemhogy a szülők, de még egy civil szervezet számára is” – magyarázta a tanárnő.
ű
Amennyiben a pályázat sikeres lesz, a pályázó alapítványnak 15 százalékos önrésszel kell hozzájárulnia a projekthez, ezt főként önkéntesek bevonásával és adományok révén remélik megvalósítani a kezdeményezők. „Szentannai Dénes, a székelyudvarhelyi kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője például díjmentesen vállalta a halláskárosult fiatalok vizsgálatát, de további önkéntesek jelentkezését is várjuk” – tette hozzá a tanárnő. A projektet bárki támogathatja, az adományokat a Sikerkulcs Alapítvány bankszámlájára (RO58RNCB0156016338490001) lehet utalni.
Forrás. www.szekelyhon.ro