A duma törvényhozóinak fényképeit égettek el vasárnap az orosz gyermekek amerikai örökbefogadásának betiltása elleni moszkvai tüntetésen.

(MTI) - A képviselők fotója alatti felirat azt hirdette, hogy a megmozdulás résztvevői szerint szégyenteljes törvényt fogadott el az orosz törvényhozás tavaly év végén.
A törvényhozók fényképével díszített plakátok égetését leszámítva rendbontás és incidensek nélkül zajlott a moszkvai megmozdulás, amelyen egyes becslések szerint legalább húszezren vettek részt. A szervezők nagyobb létszámról, a rendőrség ugyanakkor csupán 9 és fél ezer emberről számolt be. A tüntetésen  - a tavalyi ellenzéki megmozdulásokhoz hasonlóan - a bal- és jobboldali politikai erők együtt vettek részt. Főbb követeléseik között elsősorban az orosz törvényhozás mindkét háza, azaz az Állami Duma és a Szövetségi Tanács feloszlatása, és az úgynevezett ellen-Magnyitszkij törvény érvénytelenítése szerepelt. (Ez egy olyan orosz jogszabály, amely egy washingtoni törvényre válaszul megtiltotta orosz gyerekek amerikai örökbefogadását.) Elhangzottak azonban Putyin-ellenes jelszavak és többen követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon a politikai foglyokat. Az ellenzék a 2012. május 6-án tartott Putyin-ellenes tüntetésén kirobbant összecsapás miatt letartóztatottakat tartja politikai foglyoknak. 
Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front párt elnöke, az oroszországi ellenzéki tüntetések egyik fő szervezője  - aki ellen büntetőeljárás folyik tömeges rendzavarás előkészítése vádjával - újabb, rendkívüli tiltakozó akcióra szólította fel a megmozdulás résztvevőit. Hozzátette, hogy tavaszra készítik elő a nagyszabású akciót. Szerinte a mostani akció megmutatta, hogy az ellenzéki tiltakozó mozgalom nem fulladt ki Oroszországban.
Gleb Pavlovszkij orosz politológus szerint azonban ez a tiltakozó felvonulás már nem a tavalyi tüntetések egyenes folytatása volt. Az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy az amerikai Magnyitszkij-záradék ellenében hozott orosz jogszabály "minden normális embert megérintett, akit nem hagy hidegen az árvák sorsa. Nem szabad a gyerekeket megbüntetni az egész világ szeme láttára".
Szentpéterváron a szervezők szerint legalább másfél ezren vonultak fel az orosz gyermekek amerikai örökbefogadásának tiltását ellenezve. Később, már engedély nélkül egy úgynevezett villám-gyülekezetet is megtartottak az észak-orosz nagyvárosban. Néhány szibériai városban kis létszámú tüntetések zajlottak.
Az új jogszabály, amely január elsején lépett életbe, nemcsak az orosz gyermekek örökbefogadását tiltotta meg az Egyesült Államok állampolgárainak, hanem az örökbefogadással foglalkozó ügynökségek működését sem engedélyezi többé Oroszországban. Továbbá tiltja olyan amerikai állampolgárok beutazását, akik orosz állampolgárokat sújtó bűncselekményekben moszkvai megítélés szerint vétkesnek minősülnek.
Az orosz duma, majd a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács elsöprő többséggel fogadta el tavaly év végén az Egyesült Államokban nevelőapja gondatlansága miatt elhunyt orosz kisfiúról, Gyima Jakovlevről elnevezett törvényt. Válaszul arra az amerikai törvényi záradékra, amelyet ugyancsak tavaly, december közepén írt alá Barack Obama amerikai elnök és amely egyebek között a 2009-ben, moszkvai vizsgálati fogsága során elhunyt Szergej Magnyitszkij orosz jogász halálában vétkes orosz tisztviselők beutazását tiltotta meg az Egyesült Államokba.
2008 és 2011 között több mint 14 600 orosz gyermeket fogadtak örökbe külföldiek. 5177 gyermeket vettek magukhoz amerikai állampolgárok.