Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy a gyakorlatban is szerezzen érvényt az országgyűlési határozattal megerősített GMO-mentes Alpok-Adria régió elnevezésű kezdeményezésnek.

MTI - Jávor Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Szabó Rebeka, a mezőgazdasági bizottság tagja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében felidézte, hogy január 28-tól teljes tilalmat vezet be Lengyelország a génmódosított (GMO) növények termesztésére.

Jelezték, az európai GMO-vitában megváltoztak az erőviszonyok, az engedélyezéspárti csoport immár nem rendelkezik abszolút többséggel, így a jövőben uniós szinten biztosan nem lesz szabad a GMO-k termesztése.

A lengyel döntéssel kapcsolatban a két országgyűlési képviselő hangsúlyozta: mivel az átporzás és más szennyezések az országhatárokon keresztül is megvalósulhatnak, a Magyarországon korábban bevezetett nemzeti tilalom önmagában nem elegendő, a biztonság garantálásához regionális együttműködésre van szükség, ezért is kell érvényesítenie a magyar kabinetnek a GMO-mentes Alpok-Adria régió kezdeményezésben foglaltakat.

Jávor Benedek és Szabó Rebeka a magyarországi teendőket sorolva hangsúlyozta: a hatósági kontroll szigorításával, a bevizsgáló laboratóriumok fejlesztésével, a vetőmagimport hatékonyabb ellenőrzésével, hosszabb távon pedig a vetőmag-önellátás megteremtésével lehetne minimálisra csökkenteni a magyar gazdákat és a hazai termőföldet fenyegető veszélyeket.