Kimondatlanul, de alig burkoltan a szíriai katonai beavatkozás lehetőségére tett utalást csütörtöki parlamenti nyilatkozatában a brit külügyminiszter.
 
MTI - William Hague, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a szíriai helyzetről, kijelentette: a szíriai nép számára egyértelműen a diplomáciai áttörés és a vérontás befejeződése lenne a legjobb eredmény, továbbá egy olyan új kormány létrejötte, amely képes helyreállítani a stabilitást.
 
Hague szerint azonban "minden opciót nyitva kell hagyni" annak érdekében, hogy életeket lehessen megmenteni Szíriában, ha folytatódik az erőszak. London kezdeményezni fogja az EU-szankciók olyan módosítását, hogy a szankciórendszer ne zárja ki az ellenzéki csoportoknak nyújtott segítség "további formáit" - tette hozzá.
 
A brit külügyminiszter szerint senki nem tudja, hogy a következő hónapokban miként alakul a helyzet Szíriában. Semmiféle garancia nincs arra, hogy Lahdar Brahiminek, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjának rendezési erőfeszítései sikerrel járnak.
 
Tekintettel a szíriai rezsim hajthatatlanságára és brutalitására, jelentős annak a kockázata, hogy a következő időszakban tovább súlyosbodnak az erőszakcselekmények Szíriában. Ha ez bekövetkezik, a nemzetközi közösség részéről "erőteljesebb válaszlépésekre" lesz szükség - mondta csütörtöki alsóházi nyilatkozatában Hague.
 
Szavai szerint a konfliktus rettenetes mivoltát illusztrálja, hogy egyedül karácsony hetében ezer polgári személyt öltek meg Szíriában. Eddig összesen 60 ezren haltak meg a felkelés kitörése óta, 600 ezren menekültsorsra jutottak, kétmillió ember kényszerült otthona elhagyására, és négymillió az ínséget szenvedők száma.
 
A brit külügyminiszter megismételte, hogy mindezekre tekintettel Nagy-Britannia "nem zár ki semmilyen opciót" a szíriai polgári lakosság életének védelme érdekében, ha elmarad a politikai átmenet. Hozzátette: "erőteljes jelzést" kell küldeni Bassár el-Aszad szíriai elnöknek arról, hogy "minden lehetőség nyitva áll".
 
Hague nem említette konkrétan, hogy katonai beavatkozásra gondol, de kijelentette: a nemzetközi közösség szíriai erőfeszítései törvényesek lesznek, életek megmentését, a politikai átalakulás elérésének elősegítését és a mérsékelt politikai erők támogatását célozzák.
 
Hozzátette: a további fejleményekről a brit kormány "megfelelő módon tájékoztatni fogja" a parlamentet.
 
London már november végén a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismerte el az Aszad-rezsim ellen fellépő erők koalícióját. Hague akkori parlamenti bejelentése szerint a brit kormány arra a hivatalos álláspontra jutott, hogy az ellenzéki koalíció hiteles alternatívát kínál Bassár el-Aszad rendszerével szemben.