A zöld épületminősítési rendszerek közül többnél várhatóan új szabályozás lép életbe az idén, egyszerűsödik ugyan a minősítések helyi viszonyok közötti alkalmazása, de a követelmények szigorodnak, és továbbra is komoly kihívás lesz megfelelni a kritériumoknak.

MTi - Ezt közölte az Óbuda Group mérnöki szolgáltatást nyújtó cégcsoport hétfőn az MTI-vel. A legismertebb rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), illetve az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

A régiókban ezen a két rendszeren kívül fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer; emellett az Európai Unió kicsit más jellegű programja, a Green Building Programme keretében is minősíthetők épületek. A Breeam rendszernél várhatóan bővülnek a minimumkövetelmények, és új kritériumok is megjelennek, így nehezebbé válik a minősítések, különösen a magasabb - Excellent és Outstanding - fokozatok megszerzése.

A felújítási projektekre viszont nem terjed ki az új minősítési kézikönyv hatálya. A Leed rendszerben pedig a korábban csak oktatási épületekre vonatkozó előírások minden épülettípusnál teljesítendővé válnak, ilyenek például akusztikai követelmények. Magyarországon jellemzően az irodaprojekteket minősíttetik a fejlesztők, kivétel a szegedi Árkád bevásárlóközpont, amelyet a német DGNB, és a Hegyvidék Központ, amelyet a Breeam minősített.

Jelenleg az irodaterületek 5 százaléka minősített Magyarországon, de a folyó fejlesztéseknél ez már gyakorlatilag 100 százalékosnak mondható - áll a közleményben. A legtöbb terület Breeam minősítésű.