Becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása. Ugyanakkor vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. 

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor. Ráadásul rendívül gyakori: becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása.

Igen sokan irtóznak a tabletták szedésétől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a Dairy Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.

Pouliot professzor idézi az évekkel ezelőtt, könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányt, amelyben a betűszó azt jelenti: "a diéta alkalmas segíteni a hipertóniásokat". Az étrend lényege sok gyümölcs, zöldség és naponta három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, illetve a konyhasóbevitel jelentős csökkentése.

A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. Ráadásul a tejben lévő kalciumról kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkalta jobb, mint a táplálékkiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is.

A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemét a bioaktív peptidek jelentik, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszer, az úgynevezett ACE-gátló készítményekéhez. Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású.

Ralston ausztráliai professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.

A sovány tej vesebarát

Azoknak, akik felnőtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelőknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat közölte.

Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezők vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség előrehaladását. Külön jelentősége a kutatásnak, hogy különféle etnikai csoportok tagjaira is kiterjed. A vizsgálat kezdetén valamennyiüket egészségesnek találták: nem volt szívbetegségük, cukorbajuk vagy vesekárosodásuk. Korábban már száznál több tudományos dolgozat jelent meg a nagymintás csoportban végzett kutatások eredményeiről. Ezúttal a táplálkozási szokások és a veseműködés összefüggéseit elemezték.

A vizsgált személyek veseműködését a vizeletben megjelenő fehérje kiválasztása útján értékelték. Figyelembe véve a vizsgált önkéntesek életkorát, nemét és más tulajdonságait, az derült ki, hogy azoknak, akik naponta fogyasztottak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélye a vesekárosodás elkerülésére, mint azoknak, akik nem szerették a sovány tejet. Ezzel szemben a nem tejből származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót a veseműködésnek.

Jennifer A. Nettleton, a munkacsoport vezetője feltételezi, hogy a tejfehérjék, a bőséges D-vitamin, magnézium és kalcium bevitele lehet a sovány tejtermékek vesevédő hatásának hátterében. A sovány tejnek, joghurtnak az ereket kedvező módon befolyásoló hatását több korábbi vizsgálat is igazolta. Egy másik óriásvizsgálatban csaknem 29.000 amerikai nő tízéves megfigyeléséről számoltak be. A tejtermékek fogyasztóinak vérnyomása általában alacsonyabb volt, mint a többieké. Valószínűleg ebben az esetben is a kalciumbevitel és a D-vitamin hatása játssza a kulcsszerepet ebben a kedvező egészségügyi változásban. Ugyanakkor ez a hatás nem érhető el tabletta vagy táplálékkiegészítő formájában bevitt kalciummal vagy D-vitaminnal.