A zavaros helyzet ágyazott meg azoknak az internetes felhívásoknak, amelyek a bajba jutott devizahiteleseknek ígérnek megoldást. Illetve: fűt-fát, mert végül utánuk csak a nagyobb nyomorúság marad. Az azenpenzem.hu a hatósági felelősséget firtatja.

hvg.hu - Egy meglehetősen erőszakosan terjesztett megkeresés, teljesen alaptalanul, tényként írja le, hogy „a 2005 után kötött devizahitelek 98 százaléka törvénytelen és semmis a Kúria állásfoglalása szerint”.  Küldői azzal kecsegtetik a hozzájuk fordulókat, hogy 100 százalékos eredményességgel dolgoznak (...) amit az is garantálhat, hogy „a bankok, végrehajtók, hitelközvetítők ellen eddig indult rengeteg perben gyakorlatilag mindig az ügyfélnek adott igazat a bíróság” - írja legújabb cikkében az azenpenzem.hu.

A pénzügyi portál úgy találta, hogy az ilyen „nonprofit” szervezetek azonban valójában soha nem ígérnek segítséget a bajba jutott adósoknak, csak a pénzüket csalják ki különböző segítségnyújtási címen - 10-20 ezer forintosával.

A különböző iratok figyelmes elolvasását mindenképpen ajánlja a portál, mivel így egyértelműen kiderül, hogy a beígért megoldás nem is olyan kézenfekvő és bombabiztos. A portál szerint a legfőbb gond az, hogy a hiteleseknek hasonló esetekben nincs kihez fordulni, nincs senki, aki hivatalból a zavarosban halászók ellen fellépjen. A pénzügyi felügyelet csak a felügyelt szervezeteknél járhat el, a békéltető testület elé került ilyen ügyekben egyetlen eljárás sem volt sikeres, a bíróságok pedig hol így, hol úgy düntenek.

A helyzet olyannyira nem marginális, hogy a Doubravszky György pénzügyi ombudsman e hétre összehívott konferenciáján is téma lesz. A „Hiteles párbeszéd” címen meghirdetett fórummal kapcsolatban azonban fenntartásait hangoztatta az azenpenzem.hu-nak több jogász.