A meteorológusok mindig elmondják, hogy felelőtlenség hónapokkal előre kijelenteni, milyen lesz az időjárás, de a hosszútávú előrejelzésre igény van. Nincs ember, akit ne érdekelne, hogy milyen lesz az előttünk álló tél, tavasz vagy a nyár. A szakemberek szerint idén az átlagosnál több lesz az eső, a tél nem lesz rendkívül hideg, a nyár viszont nem lesz forró. Időjárásunkat az úgynevezett El Nino jelenség is befolyásolja. 

A szekszárdi Kővári László (önkormányzati képviselő, magángazdálkodó) évtizedek óta gyűjti az időjárással kapcsolatos adatokat, szerinte a statisztikák sokat segítenek az előrejelzésben is. 2010-ben 1100, tavalyelőtt 420, míg tavaly 500 milliméternyi csapadék hullott Tolna megyében.

Éppen a mezőgazdaságot meghatározó időszakban – tavaly áprilisban, június második felében és júliusban – szárazság volt. A 33 év adatsorát vizsgálva az idén nedvesebb és kevésbé meleg lesz a március, a június és az augusztus. Mindez a mezőgazdasági termelőknek kedvez, a nyaralni vágyóknak már kevésbé.

Dávid Mihály magánmeteorológus szerint a hosszútávú előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást. Ezek lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Másik jellegzetesség, amikor a meteorológusok az átlagtól való eltérést jelzik, tehát melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Dávid Mihály az idei évre is elkészítette az előrejelzését a dél-dunántúli régióra. E szerint a január átlagos lesz, 4-5 erősen csapadékos nappal, 7-én például akár +10 fok is várható, ugyanakkor 17-től 22-ig kifejezetten hideg lesz, még a télhez képest is. Az évi középhőmérséklet a sokévi átlagnál alacsonyabb lesz. Éjszakai fagyok május 20-ig is előfordulhatnak, és már szeptember 5-től is hideg éjszakák lesznek. Nyáron a legmelegebb július 10. és 20. között lesz, ekkor 40 fokos hőség lehet a jellemző, illetve augusztus 13. és 23. között lesz igazi nyár.

A csapadék évi összege az előző évinél mintegy 100-150 milliméterrel több lehet, ugyanakkor kevesebb csapadékra lehet számítani márciusban, áprilisban augusztusban és szeptemberben. Május kifejezetten csapadékos hónapnak ígérkezik.

A nemzetközi és a hazai klímakutatók szerint katasztrofális szárazság van Magyarországon, Közép- és Dél-Európában és az Egyesült Államokban is. Jelenleg az átlaghőmérséklet 0,41 Celsius-fokkal melegebb, mint az 1961 és 1990 közötti átlag. Viszont a Csendes-óceán térségében a múlt év végével felerősödött az úgynevezett El Nino jelenség, ami módosíthatja az előrejelzéseket.