A "Tudásod a jövőd" program keretében országosan 100 000 személy végezhet el 95-98%-ban támogatott idegen nyelvi vagy informatikai képzéseket a
TÁMOP 2.1.2./12-1 „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” elnevezésű projekt keretében!
Kik lehetnek a támogatott személyek?
Valamennyi, 18. életévét betöltött felnőtt (felső korhatár nincs), aki
  • nem áll középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói/hallgatói jogviszonyban, kivéve költségtérítéses képzésben résztvevőket;
  • ezen képzési programmal párhuzamosan nem vesz részt más hazai vagy Európai Uniós forrásból támogatott idegen nyelvi és informatikai képzésben;
  • vállalja, hogy a képzés költségeit hátrányos településen élők esetén minimum 2 %, egyéb esetben minimum 5 % mértékű önrésszel egészíti ki.
Az a személy, aki megfelel a részvételi feltételeknek, maximum bruttó 90.000 Ft képzési keretösszeg felhasználására válik jogosulttá.

Regisztráció és tanfolyamokra való jelentkezés a http://www.tudasodajovod.hu oldalon lehetséges.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár mint eMagyarország Pont segíti a jelentkezők tájékoztatását és regisztrációját.

Ha segítségre van szüksége a regisztrációhoz, vagy további információkat szeretne megtudni a programról, keresse eTanácsadóinkat, akik mentorként segítik az érdeklődőket és a tanfolyamokra jelentkezőket:

György Judit, 
Szabó Jánosné, 
Varga Zsoltné, 
Volekné Temesi Zsuzsanna

Elérhetőségek:

Szindbád Nonprofit Kft. – Krúdy Gyula Városi Könyvtár 
Várpalota, Szent István u. 28. 
Tel.: (06) 88/592-060 
E-mail: konyvtar[kukac]krudylib.hu

Amit a TÁMOP-2.1.2 képzési programról feltétlenül tudni érdemes

A PROGRAM CÉLJA: legalább 100 000 felnőtt magyar állampolgár idegen nyelvi és informatikai kompetenciáinak fejlesztésével hozzájárulni a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság versenyképességének növeléséhez.

A PROGRAM INDOKOLTSÁGA: Magyarország egyik legsúlyosabb gazdasági és társadalmi problémája a foglalkoztatás kritikusan alacsony szintje, ami azt jelenti, hogy hazánkban sokkal kevesebben rendelkeznek állással, mint más uniós tagországokban.

A 15-64 éves lakosság körében mért 55,8 százalékos hazai foglalkoztatási ráta 2011-ben az EU 64,3 százalékos átlagos szintjétől csaknem 10 százalékponttal elmaradva a tagországok között a 2. legalacsonyabb volt (csak a 4 százalékpontos zuhanást elszenvedett Görögországot előztük meg).

A férfiak körében a 61,2 százalékos országos értéknél (EU átlag: 70,1%) is sokkal rosszabb a helyzet az Észak-Magyarország (52,6%), az Észak-Alföld (54,9%) és a Dél-Dunántúl (57,1%) régiókban. A nők esetében az uniós átlagtól (58,5%) jelentősen elmaradó 50,6%-os országos adatot szintén elsősorban az Észak-Magyarország (44,9%), Észak-Alföld (43,9%) és Dél-Dunántúl (49,3%) régiók kiugróan alacsony foglalkoztatási szintje magyarázza.

A PROGRAM EGYEDISÉGE: a TÁMOP-2.1.2 program az eddigi legátfogóbb és legszéleseb kört megcélzó képzési program, mely – minimális önrész mellett – a munkaerőpiac szempontjából alapvető kulcskompetenciák (idegen nyelv és informatika) fejlesztését célozza.

Magyarországon a digitálisan írástudatlanok aránya jóval meghaladja az uniós átlagot: a 16-74 éves lakosság több mint harmada, a teljes felnőtt lakosság csaknem fele digitálisan írástudatlan; a digitális készségek hiánya főként a vidéki, alacsony státusú és végzettségű, 25 év feletti állampolgárok munkaerő-piaci kilátásait (és életminőségét) rontja.

A magyar munkavállalók idegennyelvtudása rendkívül alacsony: a 25-64 év közötti lakosság háromnegyede semmilyen idegen nyelvet nem beszél.

A PROGRAM KERETÖSSZEGE: a program teljes keretösszege csaknem 12,5 milliárd forint.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: legfeljebb 90 000,- Ft fejenként.

MIRE HASZNÁLHATÓ FEL A TÁMOGATÁS? A támogatási keretösszeggel a program résztvevői szabadon „gazdálkodhatnak”, de a 90 000,- Ft támogatás igénybevétele nem automatikus: addig vehető igénybe, amíg ki nem merül a program rendelkezésére álló keretösszeg.

KI VEHET RÉSZT A PROGRAMBAN? Minden felnőtt, aki nem vesz részt állami finanszírozású oktatásban vagy azonos tartalmú állami vagy uniós finanszírozású programban.

HOGYAN FOLYÓSÍTJÁK A TÁMOGATÁST? A teljes részvételi regisztrációt követően közvetetten (a képzőknek történő közvetlen kifizetés formájában) kapják meg a résztvevők a képzési támogatást.

A KÉPZÉSEK TÁMOGATOTT DÍJA: legfeljebb bruttó 1000,- Ft óránként, amibe képzés díja, a vizsgadíj és a tananyag díja is beszámítandó.

AZ ÖNRÉSZ MÉRTÉKE: hátrányos helyzetű településen élőknek 2 %, egyébként 5 %.

MILYEN KÉPZÉSEKRE LEHET JELENTKEZNI? A program keretében nyelvi képzések a kezdőtől a középfokig, IKT képzések a teljesen kezdőtől a haladó szintig választhatók.

MIKOR LESZNEK A KÉPZÉSEK? Várhatóan 2012 decembere és 2014. augusztus 31-e között.

KIK FOGNAK TANÍTANI? A programban kizárólag felnőttképzési akkreditációval rendelkező képző intézmények felkészült oktatói vesznek részt.