Megváltóra vár a világ, legalábbis a Foreign Policy összeállítása szerint. Az újság értelmezése alapján jelenleg nincs vezetője a bolygónak. Ehhez jelenleg Putyin áll a legközelebb.

Furcsa listát tett közzé a Foreign Policy című újság. A lap összeállította a világ tíz legnagyobb hatalommal bí-ró emberének listáját, amelynek végeredménye meglepetést okozott. Nem hirdettek ugyanis győztest, illetve az újság szerint a világ legbefolyásosabb embere jelenleg Senki. A készítők szerint ma nincs egyetlen olyan vezére sem a Földnek, aki képes lenne megoldani nemzetközi problémákat, mindenki a saját háza táján sepreget.

Ehhez a pozícióhoz a legközelebb Vlagyimir Putyin orosz elnök áll, aki a lista második helyét szerezte meg. Bár már nem olyan népszerű, mint korábban, döntéseinek még komoly súlya van a világpolitikában.

A harmadik hely – némileg meglepően – nem Barack Obamáé, hanem Ben Bernanke amerikai jegybankelnöké. Vitathatatlan, hogy a szakadék szélén táncoló amerikai gazdaság alakulása a jelenlegi nehézségek ellenére is kihatással van a többi országra, így Bernanke egy személyben dönthet százmilliók megélhetéséről.

A negyedik Angela Merkel német kancellár lett, aki elévülhetetlen szerepet játszott és játszik az Európai Unió, illetve az euró megmentésében. Az amerikai elnök, Barack Obama csak az ötödik helyen kullog.

A listára – sorrendben – Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára és Kína leendő elnöke, Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője, Christine Lagarde, az IMF vezére és Abdullah bin Abdul Aziz szaúdi király fért még fel.