Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak tiszteletben tartásával készen áll, hogy megállítsa Maliban az ország északi részét uraló iszlamista lázadók előrenyomulását dél felé, a főváros irányába - mondta pénteken Francois Hollande államfő.

(MTI) - "Franciaország afrikai partnereivel válaszolni fog a mali vezetés kérésére, de azt szigorúan az ENSZ BT határozatainak keretein belül fogja megtenni. (Franciaország) készen áll megállítani a terroristák előrenyomulását, ha az folytatódni fog" - fogalmazott a francia köztársasági elnök a diplomáciai karhoz intézett újévi köszöntőjében. Hozzátette: "Erre kötelezi a szolidaritás és a felelősség Franciaországot, amely meg fogja hallani a BT-határozatokat és a mali vezetés kérését".

Dioncounda Traoré, az északnyugat-afrikai ország államfője pénteken Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és Francois Hollande francia elnöknek írt levelében kért sürgős segítséget az országa északi részét uraló iszlamista lázadók előrenyomulásának megfékezésére. Diplomáciai források szerint Traoré - aki a jövő héten várhatóan Párizsba utazik - katonai segítségért folyamodott Franciaországhoz.

Előzőleg Párizs kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén megvitatta a Maliban kialakult helyzetet, miután az iszlamista lázadók az ország déli része felé nyomulva csütörtökön elfoglalták a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Konna várost, és kiűzték onnan a hadsereget. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlamisták most már a százezres Mopti várost fenyegetik.

A BT a nyilatkozatban az afrikai vezetésű nemzetközi erő mielőbbi beavatkozását sürgette. A testület szerint "a helyzet súlyosbodása veszélybe sodorja Mali stabilitását és egységét, és egyenes fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra nézve".

Hírmagyarázók szerint a francia elnök szavai arra utalnak, hogy Párizs kész katonai segítséget nyújtani Malinak. Az esetleg beavatkozás jellegéről és a katonai erők méretéről azonban eddig semmilyen információ nem ismert Párizsban. Bamakói katonai források szerint viszont a mali hadsereg már megkezdte az ellentámadást: helikopterekről bombázta a lázadók pozícióit Konna városánál. Ennek elsősorban azért van jelentősége, mert Hollande leszögezte: Franciaország csak abban az esetben avatkozik be, ha a lázadók előrenyomulása folytatódik.

A közvetlen francia katonai beavatkozásra azonban a törvényes kereteket a francia diplomácia értelmezése szerint a BT már megteremette, amikor december 20-án jóváhagyta a katonai beavatkozást tervét Maliban. A terv 3300 katona bevetését irányozza elő az afrikai országban.