Az újév a fogadalmak ideje, ám a tanulmányok azt mutatják, hogy az esetek kétharmadában végül nem sikerül betartani, amit elhatározunk. Szakemberek szerint ennek sokszor egyszerűen az az oka, hogy rossz célokat tűzünk ki magunk elé.

Sokan a szilveszteri mulatozás után úgy döntenek, januárban egy kortyot sem isznak, ám Andrew Langford a Brit Máj Szövetség elnöke azt tanácsolja, sokkal jobb azt elhatározni, hogy egész éven át minden héten tartunk pár alkoholmentes napot.

A spórolás jegyében sokan határozzák el, hogy edzőterem helyett inkább otthon tornáznak, ám Matt Todman gyógytornász szerint a lakásban senki nem edz olyan keményen, mint a fitneszteremben, és a sérülések is gyakoribbak. Emellett arra is érdemes odafigyelni, helyesen használjuk-e az otthoni fitneszgépeket, hiszen ott nincs, aki figyelmeztessen minket, ha nem megfelelő módon edzünk.

A gyümölcslé és a turmixok is sokakat csábítanak el, hiszen ezeket mindenki egészségesnek gondolja, ám Sian Porter dietetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy ezekben a folyadékokban sokszor található hozzáadott cukor. A friss gyümölcs fogyasztása sokkal hasznosabb, mivel azokban rostok is találhatóak, melyek egyrészt eltelítenek, másrészt lassítják az emésztést.

A szakemberek szerint a túlzott vitamin- és multivitamin-fogyasztás sem üdvözítő, mivel ezek sem a rák, sem a szívbetegség ellen nem védenek meg: jobban járunk, ha egészséges étrendből nyerjük ki a szükséges vitaminokat, mintha tablettákból jutnánk hozzájuk. Az elegendő zöldség, gyümölcs, fehérje, teljes kiőrlésű gabona és az egészséges zsír mind kinyerhető a napi élelmiszerekből, ha kellően változatosan táplálkozunk.

Sajnos az a módszer sem mindig működik, hogy igyekszünk annyi kalóriát elégetni, amennyit magunkhoz vettünk, a tornagépeken található kalóriaszámlálók ugyanis nem mindig megbízhatóak, az elégetett kalória pedig számos tényezőtől, például a magasságtól, a kortól, a testzsírtól is függ.

Az is félrevezető, hogy sokan csupán az izomépítésre koncentrálnak, és azt gondolják, ha kellően kockás a hasuk, akkor már tettek az egészségükért. Kathryn Freeland személyi edző is annak a híve, hogy az izmok mellett rugalmasságunkat, koordinációs készségünket és egyensúlyunkat is fejleszteni kell, emellett a szív- és érrendszerünkre is oda kell figyelnünk.

Összességében a legfontosabb, hogy elérhető, reális célokat tűzzünk ki magunk elé, így kezdőként például először elég, ha heti egy alkalom mozgást vezetünk be, ám ahhoz minden körülmények között ragaszkodunk.

medipress.hu