Nem pénzkérdés a középiskolai képzés folytatása a budapesti Mexikói úti mozgásjavító iskolában a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint.
 
MTI - A szervezet szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a szülőkkel együtt arra kérik a főpolgármestert és az oktatást felügyelő minisztert, fontolják meg és változtassák meg a döntést. A MEOSZ már hétfőn tudatta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a főváros a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot.
 
A szövetség szerint a szakközépiskolai oktatás "egy tanterem kialakításával, mindössze kétmillió forintból" is folytatható lenne, ha a fővárosi önkormányzat akarná.
 
Közölték, a fenntartó érdemben nem is tárgyalt erről az intézménnyel, az illetékesek - figyelmen kívül hagyva a gyermekek érdekeit - eldöntötték, hogy megszüntetik a szakközépiskolát.
 
A MEOSZ és a szülők bíznak abban, hogy Tarlós István főpolgármester felülvizsgálja a döntést - írták.
 
Álláspontjuk szerint a középiskola működéséhez szükséges infrastruktúra jelentős része most is rendelkezésre áll.
 
Közölték azt is, hogy az iskola vezetése tudomásul vette, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a rekonstrukció csúszik, ezért is nem 200 milliót, csupán kétmillió forintot kértek az új évfolyam elindításához szükséges tanterem kialakításához.
 
Utaltak arra, hogy a főváros a Petrik Lajos és Neumann János szakközépiskolákat javasolta megoldásként, ám szerintük ezek az intézmények "megközelítőleg sem tudnak olyan színvonalú ellátást, fejlesztést nyújtani" a súlyos mozgássérült gyermekeknek, mint a mozgásjavító, és nem is alkalmasak arra, hogy nagyobb létszámban fogadjanak ilyen diákokat.
 
Véleményük szerint az is csak "papíron igaz", hogy ezekben is több szakmacsoportból választhatnak a mozgáskorlátozott diákok, a gyakorlatban csak informatikát tudnak tanulni. A főváros állításával ellentétben a Neumann János szakközépiskola messze van a Mexikói úttól, ráadásul rosszul és csak részlegesen lett akadálymentesítve. Ezzel szemben a mozgásjavító iskolában egy helyen folyik az oktatás, a fejlesztés, a különböző terápiák, és ott található a diákotthon is - írta a MEOSZ.
 
A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn azt közölte, az iskolában nincsenek meg a szakközépiskolai képzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközök.