New Yorkban pénteken 26 éves korában öngyilkosságot követett el Aaron Swartz, aki 14 éves korában részt vett az RSS-specifikáció kitalálásában és neves internetes aktivista hírében is állt, akik küzdött a szerzői jog alá tartozó termékek minél szélesebb körű legális hozzáféréséért, a Creative Commons-licencek elterjedéséért.

Aaron Swartz halálának hírét több amerikai szaklap is megerősítette. Swartz régóta depresszióval küzdött, feltehetően ez a betegség vezette az öngyilkossághoz.

Swartz csodagyereknek számított. Társszerzője volt az RSS-nek, majd tagja a Resource Description Framework (RDF) kitalálásával nevet szerzett munkacsoportnak, alapítója a legendás Infogami nevű start-upnak.

Swartz aktív volt a szerzői joggal védett szellemi tulajdonok esetében a közösségi felhasználást minél szélesebben lehetővé tevő Creative Commons-licence mozgalomban.

2011-ben letartóztatták, mert 4.8 millió darab tudományos publikációt töltött le a JSTOR online szakkönyvtár archívumából. 100 ezer dollár kaució fejében helyezték szabadlábra. 2011 szeptemberben a JSTOR a folyóiratcikkek ingyenesen nyilvánosságra hozható részét szabadon hozzáférhetővé tette.