A félidejénél tartó salzburgi Mozart-héten már a 2014-es programot ismertette Marc Minkowski művészeti vezető és Matthias Schulz igazgató: jövőre a méltatlanul keveset játszott Carl Philipp Emanuel Bach művei kerülnek fókuszba.

MTI - Néhány sztárvendéget is megneveztek, köztük Schiff Andrást, a Freiburgi Barokk Zenekart, a Skót Kamarazenekart, Joshua Bell hegedűművészt, valamint Rolando Villazón, Marianne Crebassa és Miah Persson énekeseket. A lett rádió énekkarát is várják a 2014. január 23. és február 2. között tartó koncertsorozatra - olvasható a rendezvény honlapján.

Carl Philipp Emanuel Bach munkássága mellett az állandó téma természetesen Mozart, a 2014-es speciális téma a historikus billentyűs hangszerek és a művek viszonya. A fesztivál nyitóelőadása Gluck Orfeusz és Euridikéje lesz, amelyben nemcsak a művészeti vezető, Marc Minkowski együttese, a Les Musiciens du Louvre - Grenoble játszik, a zenekar egyharmadát a Mozarteumorchester adja.

Az Ivan Alexandre rendezésében látható produkció a Brémai Zenei Fesztivállal együttműködésben jön létre. Marc Minkowski és a Les Musiciens du Louvre az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon március 31-én Johann Sebastian Bach két kantátájával vendégszerepel.

A Bécsi Filharmonikus Zenekar Arvo Pärt- és Richard Strauss-műveket játszik, a Négy utolsó ének című ciklust a kiváló német szoprán, Anja Harteros énekli. Pärt hegedűre és vonósokra írt darabjának szólistája a fiatal, félig magyar, félig osztrák hegedűművész, Christoph Koncz, Koncz Tamás karmester fia lesz. Daniel Barenboim Mozart-, Richard Strauss- és Schubert-műveket zongorázik.

Az idei programból hátra van még egyebek között a neves bariton, Gerald Finley csütörtöki estje, amelyen Julius Drake zongorakíséretével Schumann-dalokat énekel. Egy másik helyszínen 20. századi és kortárs muzsika szól, Bartók Kontrasztok című alkotása mellett egy-egy Ravel-, Johannes Maria Staud-, Messiaen-kompozíció hangzik el. Pierre-Laurent Aimard és Thomas Zehetmair pénteki műsorán Mozart és Bartók zongora és hegedű szonátája szerepel.