83 éves korában, Isztambulban halt meg Burhan Dogancay török kortárs festő.

Elhunyt Burhan Dogancay, Törökország legdrágább kortárs festője, akinek falfirkák, szakadozott plakátok és transzparensek által inspirált művei megtalálhatók a világ mintegy hetven múzeumában. A művész, akinek munkássága végigkísérte a modern török művészet megszületését és fejlődését, 83 évesen szerdán halt meg Isztambulban.

Legismertebb munkái városi falak által ihletett nagy méretű, vegyes technikával készült képei voltak. A világ 114 országának mintegy 500 városában dokumentált graffitivel összefirkált, poszterekkel teleragasztott falakat, az anyagból azután részben festmény, részben kollázs alkotásokat készített.

"A 20 ezer éves barlangrajzokkal kezdődően a teljes emberi tapasztalat megjelent a falakon" - mondta Dogancay tavaly a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a dokumentumanyagokat valami absztrakttá alakítja át, egymás mellé helyezve a valóst és a képzeletbelit.

Dogancay karrierje a török modern művészeti irányzattal együtt indult, amelynek egyik vezető alakja volt élete nagy részében. Törökország legdrágább kortárs művésze volt, miután Symphony in Blue című modernista mesterműve 1,7 millió dollárért kelt el egy 2009-es aukción.

Munkáit olyan neves gyűjteményekben őrzik, mint a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a Metropolitan múzeum, a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria vagy a szentpétervári Orosz Múzeum.

Dogancay, aki csupán hat évvel a modern Török Köztársaság megalapítása után született, először katonai térképész és művész apjától tanult festeni. Jogi és közgazdasági diplomát is szerzett. Utóbbit Párizsban, ahol művészetet is tanult. A 60-as évek elején egy katonai puccsot követő zavaros politikai helyzet közepette elhagyta Törökországot és New Yorkba ment, ahol egy ideig ugyan a török kulturális hivatalnak dolgozott, ám később minden idejét a művészetnek szentelte.

2004-ben, Törökország első kortárs művészeti múzeumaként nyílt meg saját kiállítóhelye, a Dogancay Múzeum, amely a névadó-alapító alkotásai mellett édesapja, Adil Dogancay műveinek ad otthont.

Az Isztambuli Modern Művészetek Múzeuma tavaly retrospektív kiállításon mutatta be Dogancay munkásságának 50 évét, több mint 215 ezer látogatót vonzva.