Márciusra írta ki a népszavazást a Falkland-szigetek önkormányzata a terület "politikai státusáról", hogy véget vessen a Nagy-Britannia és Argentína között folyó viszálykodásnak.

MTI - A hovatartozásról szóló népszavazást március 10-11-re tűzték ki. A szavazólapon mindössze egy kérdés szerepel majd: "Szeretné-e Ön, hogy a Falkland-szigetek továbbra is megtartsa politikai státusát, mint az Egyesült Királyság tengerentúli területe?". A sziget lakóinak döntő többsége várhatóan igennel fog voksolni.

A népszavazásról szóló döntést 2012 júniusában jelentette be a szigetek törvényhozó testülete.

"Nem fér kétség ahhoz, hogy a falklandiak az Egyesült Királyság saját önkormányzattal rendelkező tengerentúli területeként akarják megtartani a szigeteket, ezért a brit kormány teljes támogatásával úgy döntöttünk, hogy népszavazást tartunk" - mondta akkor Port Stanleyben, a szigetcsoport fővárosában Gavin Short, a törvényhozó testület vezetője.

David Cameron brit miniszterelnök üdvözölte a kezdeményezést, és közölte, hogy London "tiszteletben tartja és megvédi" a referendum eredményét. Cristina Kirchner argentin államfő ugyanakkor az elmúlt fél évben többször is hangsúlyozta, hogy hazája továbbra is igényt tart az Atlanti-óceán déli részében fekvő szigetcsoportra. Az argentin vezető csütörtökön sürgette, hogy a két ország kezdjen párbeszédet a szigetek feletti szuverenitás kérdéséről.

A Falkland-szigetek - spanyolul Las Malvinas - birtoklásáért Argentína és Nagy-Britannia harminc éve két hétig tartó háborút vívott, amelyben a britek győztek.