A beharangozottaknak megfelelően a Microsoft felszámolja a Windows Live Messengert. A felhasználókat március 15-én hibaüzenet várja. 

Tegnap jelentette be a redmondi óriás a még sokak által kedvelt Messenger felszámolását. A háttérben nyilvánvalóan a felvásárolt Skype piaci helyzetének erősítése húzódik meg.  Március 15-én a Windows Live Messenger összes felhasználója már csak a Skype-ot használhatja, mert a Microsoft ezen a napon zárja be végleg az MSN-t. Még tavaly jelentette be a szoftveróriás, hogy nyugdíjazzák a Messengert. A döntés hátterében az áll, hogy a Microsoft 2011-ben 8,5 millió dollárért megvette a Skype-ot, és inkább erre a platformra terelnék át a chatelőket.

Mi történik március 15-én? Mikor a regisztrált felhasználó a gépéhez ül, figyelmeztető üzenetet kap, hogy frissítenie kell a szoftverét. A frissítés (a Messenger új változatát használóknak automatikusan, a régieknek manuálisan) letölti a Skype-ot és egy időben uninstallálja a Messengert. Megijedni tehát nem kell, a Skype-ra átállás elvileg rendkívül könnyen megy majd, gond nélkül be lehet majd lépni MSN-fiókkal, így mindenki megtalálja majd ott is addigi ismerőseit. Sajátos körülmény, hogy a Messenger – a világon egyedül – Kínában fennmarad.



A mobil Live Messenger esetében kissé felemás a helyzet, iOS, Android és Windows Phone 8 esetében a Messenger az asztali verzióhoz hasonlóan megszűnik működni, a Microsoft a Skype letöltését javasolja. A három platformon kívül, ahol nincs friss Skype-kliens, a Live Messenger alkalmazások még egy ideig működni fognak - pontos határidőt a Microsoft nem szabott meg.

A Microsoft e-mailben arra ösztönzi a felhasználókat, hogy már most váltsanak Skype-ra, ahová beléphetnek a Microsoft profiljukkal, így pedig nem veszik el egyetlen Messenger-es kontaktjuk sem, azok bekerülnek a Skype listájába. Március idusa után viszont már nem lehet bejelentkezni az MSN-re, az alkalmazás a Skype-ra váltást fogja majd felajánlani.

Jobb a Skype

A Live Messenger leállítása és a felhasználók Skype felé terelésének számos oka volt a Microsoft szerint. A Microsoft Inside Windows Live blogján szereplő bejegyzés a döntés okai közt említi, hogy a Skype jobb felhasználói élményt és szélesebb hálózatot biztosít mint a Windows Live Messenger, emellett a Skype kliens több platformon is régóta használt, népszerűbb alkalmazásnak számít mint a Microsoft saját fejlesztésű alkalmazása. A blogon szereplő információk szerint a Microsoft igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a WIndows Live Messengerhez szokott felhasználók könnyedén áttérhessenek a Skype használatára.

A Windows Live Messenger számára ezzel egy több mint 12 éves életpálya érhet véget: a Microsoft 1999-ben adta ki a program első verzióját, akkor még MSN Messenger néven, a Windows Live Messenger nevet 2005-ben vette fel az alkalmazás. A platformra fejlesztett alkalmazás a Windows XP-től kezdődően az összes Windows-verzióval együttműködik, emellett az Androidot leszámítva mindegyik nagyobb mobilplatformon elérhető a kliensszoftver. A Windows Live Messenger felhasználók továbbá a Microsoft konzolgépén, az Xbox 360-on keresztül is chatelhetnek a játékgépre fejlesztett alkalmazáson keresztül.

A Skype egy peer-to-peer IP telefon (VoIP) hálózat, amelyet Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki. 2005-ben a Skype-ot 1,9 milliárd euróért megvette tőlük az eBay. Zennström és Friis e bevétel egy részét a Joost internet alapú televízió-rendszer kifejlesztésére fordította. 2011 májusában 8,5 milliárd dollárért megvette a Microsoft. Bár a Skype fejlesztői elsősorban a hangátvitelre helyezték a hangsúlyt, a program mint videotelefon és azonnali üzenetküldő is jól megállja a helyét.

A Skype küldetése egy egyszerű, megbízható és barátságos kommunikációs rendszer létrehozása. Jó lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra barátok, családok, kollégák között, minden eddiginél egyszerűbb módon és jobb hangminőségben. Napjainkban már sok vállalat használja a Skype-ot mint alternatív és ingyenes telefonálási lehetőséget. A program minden fontosabb operációs rendszerre letölthető, a Windows alatt futó első változat mellett már létezik Mac OS X, Linux, Pocket PC-re írt, valamint (Windows CE), Android, iOS és Symbianra írt mobiltelefonos változat is.