Magyar kiállítókat és látogatókat is várnak Kína legrégibb, jelentős hagyományokkal rendelkező Kantoni Export-Import Vásárára - hangsúlyozta Vang Jenhua, a Kínai Külkereskedelmi Központ főigazgató-helyettese, a vásár főtitkárhelyettese pénteken az idén április 15. és május 5. között nyitva tartó 113. Kantoni Vásárt népszerűsítő budapesti konferencián. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az évente kétszer, tavasszal és ősszel tartott rendezvényük hidat képez Kína és a külföldi országok vállalatai között, ezáltal fontos szerepet tölt be a piacra lépés segítésében.

A Kantoni Vásár főtitkárhelyettese hangsúlyozta, hogy reményeik szerint a két ország vállalatainak együttműködése révén a bilaterális forgalom a hamarosan elérheti az évi 10 milliárd dollárt a tavalyi 8 milliárd dollárról.

Bukvai Károly, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöki főtanácsadója a konferencián kiemelte, hogy 2013. február 15-éig még nyitva van a kereskedelemfejlesztési pályázatuk, amelyből a magyar cégek kiállításon való részvételre kérhetnek támogatást, köztük a Kantoni Vásárra is.

Wang Hongliang, Kína budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa a konferencián rámutatott arra, hogy 2012-ben a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat a gazdasági válság hatására 8 milliárd dollárra esett vissza az előző évi 9,26 milliárd dollárról. Ugyanakkor sikernek nevezte, hogy tavaly a magyar borok kínai piacra történő kivitele 80 százalékkal nőtt. Reményeik szerint 2013-ban a két ország kereskedelmében ki tudják majd használni a vállalatok a lehetőségeket, és bővülés lesz.  Az életszínvonal emelkedésével egyre inkább a minőségre figyelnek Kínában, így a drágább termékek értékesítésére is van igény - mondta a kereskedelmi tanácsos.

A konferencián a kereskedelmi tanácsos szólt arról, hogy a kínai befektetők 2,5 milliárd dollárt invesztáltak Magyarországon a vegyiparban, a pénzügy területén és a kutatás-fejlesztésben, a kínai vállalatok hálózati központot működtetnek Magyarországon. Bukvai Károly kiemelte, hogy a kormány szándéka szerint a magyar exportból a kkv-k aránya a jelenlegi becsült 16 százalékról a következő pár évben 20 százalékra növekszik, és ebben a keleti piacnyitásnak fontos szerepe lehet.  A magyar befektetések Kínában 2010 végéig 22 millió eurót tettek ki, de információjuk szerint a folyamatban lévő projektek összértéke 30 millió euró lehet.

A Kantoni Vásár főtitkár-helyettese hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kiállításukon 211 országból érkeztek kiállítók és látogatók a rendezvényükre, a látogatók száma meghaladta a 189 ezret, a 24 840 magasan kvalifikált kínai vállalat 150 ezer kínai terméket mutatott be, a 113. Katoni Vásáron 200 ezer látogatóra számítanak, és most is lesz termékfejlesztéssel kapcsolatos kereskedelmi központ.

Az MTI kérdésére Wang Yanhua elmondta, hogy a 113. Kantoni Vásáron 25 ezer kínai cégnek és 500 külföldi kiállítónak tudtak standot biztosítani. Adataik szerint az elmúlt öt évben évi 300 magyar beszerző kereste fel kiállításaikat - tette hozzá.