Szünetet tarthat a monetáris enyhítési ciklusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a forint jelenlegi gyengülése miatt.

MTI - A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a keddi kamatdöntéshez összeállított helyzetértékelésükben közölték: alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy a monetáris tanács újabb 0,25 százalékponttal 5,50 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A ház szerint ugyanis a monetáris testület várhatóan abból a megfontolásból fog kiindulni, hogy a piacok már beárazták ezt a csökkentést, így az újabb enyhítésnek nem lenne nagyobb piaci hatása. A magyar gazdaság makroadatai önmagukban bőséges mozgásteret hagynak a további monetáris enyhítésre, a kockázati környezet azonban most már jóval "vegyesebb", mint a múlt havi kamatdöntő ülés idején volt: a 297 forint/euró feletti árfolyamszinteken járó forint több mint 3 százalékot gyengült a decemberi monetáris tanácsi ülés óta - hangsúlyozzák pénteki értékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szakértőinek megítélése szerint a jelenlegi forintgyengülési folyamat egyértelműen nem összeegyeztethető egy újabb kamatcsökkentéssel, így a cég most 35-40 százalékos esélyt lát arra, hogy az MNB kedden nem módosítja alapkamatát. A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy változatlanul 5 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak a második negyedévre. Más nagy londoni házak szerint viszont ebben a hónapban még nem feltétlenül lesz akadálya az újabb kamatcsökkentésnek a forint jelenlegi gyengülése.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai, akik a minap Budapesten folytattak tájékozódó jellegű tárgyalásokat, látogatásuk tapasztalatairól befektetők számára összeállított, pénteken Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: megítélésük szerint valószínűleg nőtt a magyar jegybank toleranciája a valamelyest gyengébb forinttal szemben, tekintettel arra, hogy az utóbbi hónapokban csökkent a háztartások devizaalapú hitelállománya.

A devizában denominált hitelek a háztartási szektorban a JP Morgan elemzői által megismert adatok szerint november végén a teljes kinnlevőség-állomány 55 százalékát tették ki az egy évvel korábbi 66 százalék helyett. Egészében véve a magyar gazdaság sebezhetősége a gyenge forintárfolyamtól még mindig jelentős, ám a korábbiakhoz képest mérséklődött - állapították meg budapesti tárgyalásaikról összeállított pénteki elemzésükben a JP Morgan londoni szakértői.

A ház elemzői szerint az MNB stresszhelyzeti tesztjei azt mutatják, hogy 305-310 forint/eurós árfolyamszint még nem jelentene komolyabb kockázatot a finanszírozási stabilitásra, így valószínűsíthető, hogy a monetáris tanács csak akkor szüneteltetné a kamatcsökkentési ciklust, ha a forint e szintek fölé gyengülne. Mindezek alapján a JP Morgan londoni közgazdászai azt jósolják, hogy az MNB további 0,25 százalékpontos lépésekben folytatja kamatcsökkentéseit, feltéve, hogy a forintgyengülés nem válik eltúlzott mértékűvé.

A ház elemzői közölték: budapesti megbeszéléseiken az volt a tárgyalópartnerek konszenzusos véleménye, hogy az MNB-alapkamat az idén 4,50-5,00 százalékig csökkenhet; ez jórészt összhangban van a piac által jelenleg árazott 4,75 százalékos idei kamatmélyponttal. A JP Morgan londoni szakértői közölték azt is, hogy saját, 2013-ra szóló jelenlegi alapeseti előrejelzésük 5,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számol, de ők is lefelé ható kockázatokat látnak erre a prognózisukra.

Mindezt egybevetve a cég elemzői keddre 0,25 százalékpontos újabb MNB-kamatcsökkentést várnak, de azt is valószínűsítik, hogy a monetáris tanács februárban vagy márciusban szünetet tarthat, ha a forint a mostani gyors, havi átlagban 3 százalékos ütemben gyengül tovább.