Az LMP azt javasolja, hogy az Országgyűlés februárban nyissa újra a polgári törvénykönyv (Ptk.) részletes vitáját. Az ellenzéki párt szerint egyfelől kevés volt a jogszabály megvitatására adott idő, másfelől a törvényhez benyújtott kormánypárti módosító javaslatok alkotmányossági aggályokat is felvetnek. 

Schiffer András csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az új polgári törvénykönyv részletes vitájára mindössze egy éjszakája volt a parlamentnek, miközben a jogszabály akár évtizedekre is meghatározhatja az emberek és a gazdálkodó szervezetek személyi illetve vagyoni viszonyait.

A frakcióvezető arra is visszautalt, hogy január elején az új Ptk.-t előkészítő bizottság vezetője, Vékás Lajos professzor egy elméleti folyóiratban kritizálta a polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslatokat. Az LMP egyetért a professzor véleményével, aki pontosan ugyanazokat a kifogásokat fogalmazta meg, amelyeket az ellenzéki párt is – közölte.

A kritikát említve felhívta a figyelmet, decemberben a KDNP úgy adott be módosító javaslatokat, hogy nem volt idő azok vitájára. Azt is kijelentette, hogy a kereszténydemokraták „száműznék” az élettársi kapcsolatot a családjogi szabályozásból és oda helyeznék vissza, „ahová Kádár János tette 1978-ban”, a szerződéses kapcsolatok közé. Rámutatott, hogy ennek következtében az ilyen együttélési viszonyokban a gyengébbik fél, vagyis általában a nők „fognak pórul járni”. Schiffer András emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a KDNP módosító javaslati alapján az élettársakat – törvényes öröklés jogcímén – nem fogja megilletni a holtig tartó haszonélvezet.

A frakcióvezető kijelentette, a kormánypárti képviselők decemberben, vita nélkül átvitt javaslatainak egy része szemben áll az Alkotmánybíróság(Ab) korábbi határozataival. Szavai szerint például Ab határozatot sért az a rendelkezés például, amelyik alapján a közszereplő bírálhatóságánál indokolni kell az méltányolható közérdeket.

Kitért arra is, hogy az úgynevezett gyűlöletbeszéd-szabály esetében a parlament szembement egy 2008-as alkotmánybírósági határozatban megfogalmazottakkal. Schiffer András összegzésként azt mondta, hogy az új polgári törvénykönyv akár még a hatályba lépése előtt elbukhat az Alkotmánybíróságon.

Az LMP azt szeretné, ha az új polgári törvénykönyv maradéktalanul megfelelne az alaptörvényből is következő alkotmányos rendelkezéseknek és hozzájárulna a korrupció csökkentéséhez, a helyi gazdaságok megsegítéséhez és a kis- és közepes vállalkozások megvédéséhez - jelentette.

A politikus ezért azt javasolta, hogy a parlament februárban nyissa meg újra a polgári törvénykönyv részletes vitáját és hagyjanak arra is időt, hogy érdemben meg tudják tárgyalni a jogszabályhoz benyújtott módosító javaslatokat. Egyúttal felszólította a KDNP képviselőit, hogy vonják vissza azokat a módosító javaslatokat, amelyekkel „meglehetősen megalázó és nehéz helyzetbe hozzák” az élettársakat illetve a magyar családokat.

Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, a Demokratikus Koalíció értesítette őket a vasárnapra tervezett tüntetésről, amelyiknek az a célja, hogy Bayer Zsoltot - egy a Magyar Hírlapban múlt szombaton megjelent írása miatt - kizárják a Fideszből.

Az LMP választmánya szerdán úgy döntött: minden olyan megmozdulás fontos, amelyik az állampolgárok figyelmét a rasszizmus elleni fellépésre irányítja. A párt a tagjai figyelmét felhívja a demonstrációra, de a szervezésben nem kíván részt venni és szónokot sem állít – közölte.

Schiffer András hozzátette, az ügyben arról tájékoztatta a DK-s Molnár Csabát, hogy az LMP szerint az szolgálja a demokratikus politikai erők érdekeit, ha a rasszizmus elleni fellépés kikerül a napi pártpolitikai csatákból. Ehelyett egy konszenzust kell elősegíteni a humanista értékeket valló politikai erők között a rasszizmus elleni fellépés érdekében – hangsúlyozta.