Kolozsvárra költözhet 2013-ban az erdélyi Félsziget fesztivál, amelyet 2003 óta Marosvásárhely határában, a Maros parton szerveznek meg. 

Kolozsvárra, a város melletti Gorbó-völgybe költözhet idéntől a Félsziget fesztivál, amelyet 2003 óta Marosvásárhely határában, a Maros-parton szerveznek meg. A magyarországi Sziget mintájára létrejött rendezvény évente több tízezer látogatót vonz, tavaly 79 ezren vettek részt a fesztiválon, amely a nemzetközi zenei élet élvonalába tartozó együtteseket és fellépőket vonultat fel. Emil Boc kolozsvári polgármester már bejelentette, hogy a rendezvény 2013-tól Kolozsvárra költözik.

Balázsi-Pál Előd, a fesztivál kommunikációs igazgatója ugyanakkor szerdán elmondta, az elöljáró maga is pontosított későbbi nyilatkozataiban: egyelőre úgy tűnik, jók az esélyei, hogy a fesztivál a kincses városba költözzék, de végleges döntés még nem született. A kommunikációs igazgató szerint már többször felmerült a szervezőkben a változtatás azért, hogy nőjön, és ne stagnáljon vagy csökkenjen a fesztivál látogatottsága. Ennek egyik lehetősége a költözés. Hozzátette: több helyszín is felmerült, az egyik valóban Kolozsvár, ahol már tárgyaltak a helyhatósággal.

Balázsi-Pál Előd szerint egyedül a kolozsvári polgármesteri hivatallal folytattak alapos tárgyalást a fesztivál jövőjéről, így – mint mondta – valóban reális lehetősége van annak, hogy a rendezvényt Kolozsvárra költöztessék, de a végső döntést csak január második felében közlik.

Marosvásárhely és Marosszentgyörgy elöljárója is sajnálná, ha elköltözne a fesztivál az eddigi helyszínről. Józsa Tibor vásárhelyi alpolgármester szerint, bár az utóbbi két évben a fesztivál helyszíne Szentgyörgy irányába tolódott, a városnak mind anyagilag, mind erkölcsileg veszítenivalója van. Hozzátette: ő is csak az internetről értesült a Félsziget esetleges elköltöztetéséről, a szervezők közül senki nem jelezte ezt. Kérdésünkre, hogy a Félsziget esetleges elveszítése esetén hibásnak tartja-e a marosvásárhelyi önkormányzatot, Józsa szerint erre nem neki, hanem Dorin Floreának kellene válaszolnia. „Az az igazság, hogy a városháza nem támogatta a fesztivált” – látta be a tavaly óta alpolgármesteri tisztséget betöltő Józsa. Míg az elmúlt jó pár évben Florea többször is bírálta a fesztivál szervezőit és résztvevőit, a tavaly már nyilvános üzenetben köszöntötte őket. Helyettese szerint azonban az elöljáró nem vállalta fel sem a Félsziget, sem más kulturális esemény támogatását.

„Nem igaz, hogy Dorin Florea a Félsziget ellen lenne, sőt. Mint ahogy az sem, hogy a fesztivál elköltözne Marosvásárhelyről – jelentette ki felvetésünkre a polgármester sajtóreferense, Aurel Trif. – Az önkormányzat eddig is támogatta a szervezőket, ezentúl is mellettük áll.” Trif szerint a különböző megosztókon folyó elköltöztetési hisztériának semmi valós alapja nincs, hisz a marosvásárhelyi városháza már a tavaly felvetette, hogy, a Maros partjánál kedvezőbb helyszínt ajánlana fel a szervezőknek. A marosszentgyörgyi polgármester is a világhálóról szerzett tudomást a fesztivál Kolozsvárra való távozásáról. Sófalvi Szabolcs lapunknak elmondta: a hír őt is meglepte, hisz, mint mondta, polgármesterként kővel, munkásokkal és anyagilag is támogatta az esemény rendezését. „Anyagilag ugyan nem veszítünk, mert egy fillér sem folyt az önkormányzat kasszájába, ellenkezőleg. Viszont erkölcsileg károsan érinti a községet, a megyeszékhelyet és a teljes régiót” – vélekedett Sófalvi. Az elmúlt évtizedben – függetlenül a szervezőcsapat összetételétől – minden esztendőben felmerült a fesztivál esetleges elköltöztetése.

Balázsi-Pál Előd az MTI kérdésére leszögezte: számukra világos, hogy a fesztiválnak Erdélyben kell maradnia, ezért nem jött szóba sem Bukarest, sem a Fekete-tenger partja vagy más, Erdélyen kívüli régió. A lehetséges költözés okairól elmondta: úgy érzik, a kolozsvári önkormányzat számára fontos, hogy fejlődjön a város kulturális élete. Marosvásárhelyen hiányolták, hogy nem volt hosszú távú együttműködési partnerségük a helyi önkormányzattal, így úgy érezték, minden évben újra kellett tárgyalniuk az együttműködést. Rámutatott, azt is nehezményezték, hogy a város nem támogatta anyagilag a rendezvényt, miközben Erdélyben vannak már olyan fesztiválok, amelyek élvezik az önkormányzat hathatós segítségét. Balázsi-Pál Előd a nagyszebeni Artmaniát és a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) említette példaként.

A költözés mellett szól az is, hogy a felmérések szerint Kolozsvárról minden évben több fiatal érkezik a rendezvényre, mint Marosvásárhelyről. Balázsi-Pál Előd szerint Marosvásárhely mellett szól azonban a hagyomány, hiszen tíz fesztivál zajlott már a Maros-parton, és a helyszín is tökéletes fesztiválhelyszín: közvetlenül egy strand mellett, nagy területen fekszik.

A marosvásárhelyi Félsziget-rajongók aláírásgyűjtésbe is kezdtek az eddigi helyszín mellett kardoskodva. A www.yousign.org/ro/peninsula oldalon eddig több mint ezren írtak alá. Balázsi-Pál Előd a Székelyhon hírportálnak nyilatkozva elmondta: nagyon jól esik nekik ez a kezdeményezés, figyelembe veszik, hogy mi a közönség igénye, a rendezvény további sorsát azonban nem ez határozza meg egyedül.