A "költségvetési sziklaszirt" körüli elhúzódó tárgyalások az amerikai demokrácia árnyoldalaira világítanak rá - kritizálta több cikkében és kommentárjában a héten a hivatalos kínai sajtó az Egyesült Államokat.

MTI - Az amerikaiak büszkék ugyan érett demokráciájukra, ugyanakkor a költségvetési sziklaszirt körüli politikai veszteglés visszataszítónak tűnik kívülről tekintve - fogalmazott az új év első napján megjelent cikkében a Hszinhua hírügynökség. Egy korábbi szerkesztőségi cikkében szintén az amerikai rendszert kritizálta a hírügynökség, mondván: a döntéshozatalt illető nehézségek aláássák az amerikai modell vonzerejét és az amerikai gazdaságba vetett általános bizalmat.
  
A mostani ráadásul nem az első eset, hogy az amerikai politikusok vitája veszélyes helyzetek felé tereli az országot - emlékeztetett a Hszinhua, hozzátéve: 2011-ben a hitelplafon megemelése körül is hasonló szituáció alakult ki. "Ezekben a napokban demokraták és republikánusok inkább arra összpontosítanak, hogy egymásnak kárt okozzanak, semmint arra, hogy országuk jobb jövőjéért dolgozzanak" - írja a hírügynökség.
  
A huzavona azért is kétségbeejtő, mert az nem amerikai belpolitika, első számú világhatalomként a kritikus kérdéseket illető "amerikai belpolitikai döntésképtelenség" az egész világra hatással van. Elgondolkodtató, hogy ha amerikai politikusok még saját házuk táján sem képesek rendet rakni, hogyan lenne elvárható tőlük az, hogy a geopolitikai válságok és gazdasági nehézségek alatt nyögő világot jobb hellyé tegyék - folytatódott a cikk.
  
Egy másik kommentárjában a Hszinhua arra figyelmeztetett: hiába jutott túl a költségvetési sziklaszirten az amerikai vezetés, ezután még nagyobb pénzügyi kihívások várnak rá. Így többek közt a 16,4 ezer milliárd dollárra rúgó hitelállományának kezelése és a költségvetés egyensúlyának hosszú távú fenntarthatósága. "Az amerikai kormányok túl régóta vannak mínuszban" - írja a Hszinhua, megjegyezve: az USA költségvetése 2002 óta nem zárt többlettel évet. Washington túl sok hitelt vesz fel, "hogy közel-keleti háborúkat finanszírozzon és gazdaságát ösztönözze".
  
A Zsenmin Zsipao egy e heti írásában szintén az amerikai kiadásokat illető veszélyekre hívta fel a figyelmet, mondván, az Egyesült Államoknak és a Nyugatnak általánosságban költségvetési bevételeik növelésére és kiadásaik csökkentésére kellene figyelniük. Mind a ketten réges-régen átlépték már ugyanis a még egészségesnek számító kölcsönfelvételi határt.