Kína még messze van attól, hogy létrehozzon egy hatékony rakétavédelmi rendszert, jóllehet hétfőn végrehajtotta második sikeres kísérletét egy szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétával - vélekedik egy kínai katonai szakértő.

Lan Csün felhívta a figyelmet arra, hogy Kína eddig két kísérletet hajtott végre rakétaelhárító ballisztikus rakétával, de az Egyesült Államok már legalább a 16 ilyen teszten van túl, mégis messze van a tökéletestől a szárazföldi rakétavédelmi rendszere.

A szakértő Kuangcsou Zsipao című lapnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy egy rakétaelhárító rendszer nemcsak szárazföldi radarokból és rakétaindító-állásokból áll, része a műholdas követőrendszer és a tengeri telepítésű radarrendszer, illetve parancsnoki és ellenőrző központok tartoznak hozzá.

Egy másik katonai szakértő, Szao Csün-lin a Zsenmin Zsipao című lapnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a ballisztikus befogórakéták tesztelése sokkal komolyabb feladatot jelent a kis- vagy közepes hatótávolságú rakétákkal való kísérletezéstől.

Kína vasárnap tesztelt egy szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétaelhárító fegyvert. A védelmi tárca szerint a "Kína területén belül" végrehajtott kísérlet sikeres volt. Két év leforgása alatt ez volt a második ilyen jellegű kísérlet, és szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy Kína saját rakétavédelmi rendszerén dolgozik.