A kutatók remélik, hogy a pandabocsoknak megtaníthatják ama túlélési trükköket, amelyekre szükségük van természetes környezetükben. 

Az új misszió részben annak köszönhető, hogy nemrégiben szabadon bocsátottak egy olyan bocsot, mely nem kapott megfelelő kiképzést. Hsziang Hsziangot, a hím bocsot a szecsuani Volong Nemzeti Parkban engedték el 2006 áprilisában. Sajnos azonban a mackó nem volt felkészülve a vadon zord valóságára. Kevesebb, mint egy év leforgása alatt megölték a szomszédos hímek a territóriumért folytatott harcokban.

Most pedig itt van Tao Tao, a kétéves hím, mely a Lipingce Nemzeti Parkban barangol Kína délnyugati részén. A bocs kijárt egy „kiképzőtábort”, a kutatók pedig jelenleg GPS-szel követik figyelemmel mozgását.

Homin Csang, a volongi Kínai Óriáspanda-védelmi és Kutatóközpont igazgatója és csapata Hsziang Hsziang pusztulásából levonta a tanulságot, hogy a pandák nevelése rendkívül fontos. Az új trükkök megtanításának pedig a legjobb időszaka a jelek szerint a fiatal évekre tehető, így Csang csapata megtanította az anyamedvéket, hogyan adják át a létfontosságú túlélési praktikákat – a táplálékszerzést és a ragadozók elkerülését érintő tudást – a bocsoknak.

A bocsokkal csak az anyaállat és az állatokat figyelemmel követő emberek állnak kapcsolatban. Még az emberi gondozóknak is álcázniuk kell magukat, pandaruhába bújva lépnek kapcsolatba a bocsokkal.

Az emberi kapcsolatok hiánya folytán félnek az embertől, ami segíti a bocsokat a túlélésben. Ezenkívül állandó éberségre okítják őket azzal, hogy ragadozók – például ködfoltos párducok - hangját játsszák le nekik, illetve ürüléküket szétszórják az élőhelyen. A rezervátum veszélytelen fajoknak is – fácánoknak, juhoknak és disznóknak – otthont nyújt.

A kutatók szerint Tao Tao eddig jól veszi az akadályokat, bár figyelmeztettek, hogy az igazi teszt csak tavasszal, azaz a párosodási időszakban következik el. Ekkor a hímek közötti versengés akár halálos végkimenetelhez is vezethet.

VIDEÓ: