Nem akar részt venni a politikai középtől balra álló kormánykoalícióban Jair Lapid, a megválasztott parlament második legnagyobb, Jes Atíd (Van jövő) nevű centrista pártjának vezetője.

MTI - Lapid ezt szerda késő esti sajtónyilatkozatában azzal indokolta, hogy nem hajlandó együttműködni egy arab képviselőnővel, aki rajta volt a Mavi Marmara török hajón, amelyik 2010-ben megpróbálta áttörni a Gázai övezet körüli izraeli blokádot. A hajó elleni izraeli kommandósakcióban kilenc török állampolgár életét vesztette.
  
A pártvezető bejelentése előrevetíti Netanjahu újabb kormányalakítását, mert ezt a választási eredmények fényében csak az összes arab, baloldali és centrista párt összefogása tudná megakadályozni.
  
Jair Lapid - a vajdasági magyar zsidó családból származó néhai Tomi Lapid újságíró-politikus fia - üdvözölte Netanjahu szerdai beszédét leendő kormányának céljairól. ”Boldogan látom, hogy megemlítette mindazokat a dolgokat, melyekről egy éve beszélünk”- hangoztatta Lapid.
  
Netanjahu a közterhek arányosabb elosztásában, a megfizethető lakhatásban és a kormányzati rendszer reformjában jelölte meg következő kormánya legfőbb feladatait. Ez jelentősen eltért kedd éjszakai „győzelmi beszédétől”, amelyben az első helyen az iráni veszélyt, a másodikon pedig az ország biztonsági kérdéseit említette.
  
Adi Kol, a Jes Atíd egyik leendő parlamenti képviselője a Jerusalem Post című angol nyelvű napilapnak pártja öt alapelvét megfogalmazva elsőként az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli mentességének a megszüntetését említette. Ezt a megélhetési költségek csökkentésének célja és a fiatal párok lakáshoz jutásának támogatása követte, majd pedig az ultraortodox iskolákban világi tantárgyak oktatása és a békefolyamat megújítása.
  
A Jes Atíd pártlistájának második helyén álló Móse Piron az egységes katonai szolgálatot, a béketárgyalásokat és a választási rendszer megújítását nevezte meg pártja koalíciós részvétele feltételének a katonai rádiónak nyilatkozva.
  
Avigdor Liberman a választási eredményt értékelő szerdai esti pártgyűlést követően csütörtök reggel a katonai rádióban bejelentette, hogy a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) a belpolitikára fog összpontosítani. A kormánynak a siker érdekében a minél szélesebb tömegekre kell odafigyelnie - mondta.
  
Lieberman szerint Lapid és Netanjahu a jövő héten koalíciós tárgyalásokba kezd. A volt külügyminiszter a pénzügyminiszteri tárcát ajánlotta a Jes Atíd vezetőjének, de hozzátette, hogy egyelőre „mindez puszta találgatás”.
  
A Likud-Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) közös listája 31 mandátumot kapott a keddi választásokon. A Jes Atíd 19 parlamenti helyével együtt még legalább tizenegy mandátumra, egy nagyobb vagy több kisebb pártra lenne szüksége Netanjahunak a kormánytöbbséghez a 120 tagú parlamentben.

Az egységes katonai szolgálatot mindeddig elutasították az ultraortodox pártok, ami a lehetséges koalíciós partnerek körét leginkább a telepeseket támogató Bájt Hajehudira (Zsidó Otthon) szűkíti le, a béketárgyalások felújításának követelése viszont megnehezíti az együttműködést a Naftali Bennett vezette vallásos nacionalista párttal.