Húsvétra ismét megjelenhetnek a polcokon a gyulai húskészítmények, a jól ismert minőséget már az új, önkormányzati tulajdonú cég gyártja. 

Új körülmények között hagyományos ízek – húsvétra ismét a boltokba kerül a gyulai. Ezekben a hetekben kezdi meg ugyanis a termelést az a cég, amelyet a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát helyén hoztak létre. A Gyulahús Kft. teljes egészében önkormányzati tulajdonú, és már készül az üzleti terv is. A város a kormánytól 1, 8 milliárd forintot kapott a helyi gazdasági élet fellendítésére, ebből jut a gyulai kolbászra is, amely, ezt ígérik az új cég vezetői, ugyanolyan lesz, mint régen.

A tradíció nem veszhet el

Görgényi Ernő polgármester azt mondja, amit eddig elértek, az biztató, de most jön a munka java, amely a szakemberekre vár. Képződött egy olyan közakarat, amely forrást is biztosított a gyulai húsipari kultúra megmentésére, a 144 év tradícióinak továbbvitelére és a munkahelyek megmentésére. Minderre 1,8 milliárd forint kormánytámogatás érkezett decemberben a feladatok biztonságos ellátásához. A pénz nagy részéből újraszerveződik a gyulai húsipar, megalakult a Gyulahús Kft., menedzsmentje hamarosan le is teszi az üzleti tervet az asztalra.

Lehet nyereséges

Egyértelmű, hogy a cégalapítással az önkormányzat komoly kockázatot vállalt, de a tét a tradíciók megmentése, a gyulai kolbász jövője, ezen keresztül pedig a térség perspektívája is – hangsúlyozta a polgármester. Az ügyet biztosan nem lehet veszni hagyni, a szakemberek pedig azt mondják, igenis van reális esély a körülbelül tíz éve masszívan veszteséget termelő vállalkozásnak a nyereséges működtetésére – tette hozzá Görgényi Ernő.

Az önkormányzat a környékbeli termelőket is bevonná az újjászervezésébe. A Gyulai Húskombinátnak korábban nem voltak Békés megyei beszállítói, az átszervezés azonban lehetővé tehetné, hogy a helyi termelőknek, beszállítóknak,és a megyei termékeknek, alapanyagoknak prioritás adjanak. Az önkormányzat tervei szerint később magánbefektetők előtt is megnyílik a lehetőség, hogy tulajdonrészt szerezzenek az önkormányzati cégben - közölte a polgármester. 

Nem a név a fontos

Segítséget egyébként már korábban is kért a város, négy éve egy egymilliárdos hitelt is kapott a húskombinát, de a polgármester szavai szerint nem minősíthető módon ez a támogatás nem hozott eredményt, és úgy tűnik, a Gyulai Húskombinát néven működő cég adósságai miatt már nem is menthető. Ezért van szükség az új cégre, amelynek a küldetése a húsipar újraszervezése. Nem a név a fontos, hanem, hogy az üzemek újra élettel teljenek meg, hogy termelés folyjék, és újra készülhessenek az egykor Európa-hírű gyulai húskészítmények.

Húsvétra lesz gyulai

A tervek szerint már januárban újrainduló termelést tőkeemeléssel, forgóeszköz gyanánt biztosítják majd. A menedzsmentben most a vállalatnál másodvonalban dolgozó, a működést, technológiákat jól ismerő szakemberek, illetve az üzem fénykorában vezető szerepet játszó „nagy öregek” vesznek majd részt, akik vissza tudják hozni a régi ízeket, a régi dicsőséget. Az egyik ügyvezető a hentescsaládból származó, korábban a kombinátban 30 évet ledolgozó Dékány Ferenc a Hajnal-tájnak azt mondta, a legfontosabb most az elvesztett piacok visszaszerzése és minél több ember foglalkoztatása. A szakember úgy számol, a január végi indulás után március elején, de húsvét tájékára mindenképpen a boltok polcain kell legyen a gyulai kolbász.




A Gyulai kolbász

A Gyulai Húskombinát Zrt. Magyarország egyik legnagyobb húsipari vállalata. Alapítási évének 1868-at, az első gyulai közvágóhíd átadását tekintjük. Az azóta eltelt 140 év alatt számos fejlesztésen, korszerűsítésen esett át.

A Gyulai kolbász (vagy Gyulai pároskolbász) hungarikum, amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül előállított, fűszeres kolbászféleség.

Az iparjogvédelmi oltalom alatt álló gyulai kolbász a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely az inak szakszerű eltávolítását teszi lehetővé a bontott sertés szinte minden húsrészét érintő ipari húsfeldolgozása során.

A gyulai kolbász legalább 15% (m/m) kötőszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékből álló, sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltött; sóval, csemege és csípős paprikaőrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósított húskészítmény.

Átmérője 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt. Burkolata tiszta, sérüléstől mentes, nem penészes, kissé göbös, dudoros felületű, színe vörösesbarna, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető. A metszéslapon húspépbe ágyazott, 4-6 mm nagyságú húsos szalonnaszemcsék láthatók egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú; harmonikus ízét, aromáját a felhasznált fűszerek harmóniája adja.

A Gyulai Kolbász azon kevés Hungarikumok egyike, mely az Európai Uniótól teljes jogú eredetvédettséget kapott. A Gyulai Kolbász fogalom! Olyan mértékben kapcsolódik Magyarország arculatához, mint a Tokaji Asszú..., vagy a magyar szilva pálinka.