Több tízezren maradtak ivóvíz nélkül a hét végén Sanghajban illegális szennyvízelvezetés miatt, közben a metropolisz egyik kikötőjét vegyi szivárgás szennyezte - számol be a helyi média.

(MTI) - Az elmúlt napokban a kelet-kínai Sanghaj városának két külvárosi kerületében is ivóvíz nélkül maradtak a lakosok, miután kiderült: az ivóvízforrásként szolgáló helyi tóba veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó szennyvizet eresztettek. Az eset miatt 23 helyi lakos került kórházba, a sanghaji városi kormányzat tájékoztatása szerint mindannyian jól vannak, több mint 30 ezren ugyanakkor napokig ivóvíz nélkül maradtak, a helyi boltok pedig már pénteken kifogytak a palackozott vízből. A szennyezés miatt a hatóságok a helyi logisztikai vállalat tíz munkatársát őrizetbe vették, a nyomozás jelenleg is tart.
A városban a hét végén egy másik szennyezés is problémát jelentett. Egy "ügyetlen" dokkolás fél napon át vegyi szivárgást okozott az egyik kikötőben, amit végül 20 hajónak sikerült felfognia. A szintén ivóvízbázisként szolgáló terület szennyezéséért három vállalatot tettek felelőssé a hatóságok, a nyomozás jelenleg is folyik.
Kínában továbbra is óriási gondokat okoz a környezettudatosság hiánya. Az ország folyóinak és állóvizeinek mintegy 40 százaléka volt súlyosan szennyezett 2011-ben, s a 75 milliárd tonnát is meghaladta az ország vizeibe az év során eresztett szennyvíz mennyisége. Az egy főre jutó vízkapacitás Kínában mindössze 2 100 köbméter, a nemzetközi átlagnak kevesebb mint egyharmada. A városok kétharmada valamilyen szintű vízhiánnyal küszködik, 300 millió vidéki lakos számára pedig nem biztosított a biztonságos ivóvízhez való hozzájutás. A kínai folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak vizeik fogyasztása, de bármilyen érintkezés a vizükkel veszélyt jelent az emberekre.