Nem titok, hogy a gyermekek semminek nem örülnek jobban, mint a figyelemnek. "Én is fontos vagyok"- sugározzák. Hisz te sem vagy ezzel másképp, ugye? 

A lenti - aranyat érő - 7 szabályt ne csak olvasd, hanem szilárd elhatározással vidd is véghez!

Ha betartod, akkor nagyon gyorsan leszüretelheted gyümölcsét gyermeked figyelmének, elismerésének és szeretetének!

Lássuk a hét pontot:


1. Mindig vedd komolyan, amit mond!

Attól, hogy nem felnőtt, még van kialakult, önálló véleménye, amit szeret hangoztatni. Hallgasd meg, és ne hurrogd le azért, mert esetleg nem egyezik a hagyományos látásmóddal! Ha figyelsz, rá fogsz jönni, hogy a gyerekek sokszor meglepően újszerű látásmódja hasznodra is lehet.

2. Ne szólj  rá mindenért!

Egy csúcs anyának elrettentő példa kell legyen a „Gerzsonka, nem szabad mindenhez hozzányúlni" vagy „Malvinka, ne birizgáld a bácsi kalapját!" - felszólítások. Ugyan fegyelmezni tanácsos néha, de kell, hogy legyenek időszakok, amikor igenis szabadon „garázdálkodhat” kicsit, persze úgy, hogy nagy kárt ne tegyen – mert különben frusztrált, gátlásos és unalmas felnőtt lesz belőle.
   
3.  Kérdezgesd minél többet az ő kis életéről, érzéseiről!


Törekedj  a figyelem teljes, közös minőségi idő eltöltésére!

Egy kialakulóban lévő emberpalántánál igen fontos, hogy idejében tisztában legyünk azzal: bizonyos dolgokról mit gondol és főleg, hogy mit érez. Nem azért kell ezt tudni, hogy meg lehessen változtatni, és a magunk látásmódjára idomítani. Hanem azért, hogy felnőttes eszmecserét tudjunk vele folytatni, és  kölcsönösen  megismerkedjünk  egymás látásmódjával is. Ez idővel nagyon mély, tartalmas anya-gyermek kapcsolatot eredményez!

4. Ismerd meg a barátait, és jegyezd meg a nevüket!

Amikor mesél, figyelj oda: kiket emleget, kiről milyen véleménye van és ha lehet, próbáld megjegyezni. Ezt értékelni fogja, mert a gyerekek igen érzékenyek ilyesmire!
Legközelebb pedig kérdezz rá konkrétan a nevekre!

5.  Mókázz, játssz vele kicsit, fogócskázz, akár az utcán is, ne komolykodj mindig, nem számít, mit mondanak mások!







Legyél partner a mókában is!

Ezt kicsit nehezebb megtenni, de megér egy próbát… A lényeg, hogy ne akard mindig a felnőttet játszani! A nagyot, az okosat, a megfontoltat…

Hagyd el ezt a sémát, és játssz bátran! Nevess és futkározz vele, esetleg hintázz vagy kakasozz a játszótéren. Még az is lehet, hogy élvezni fogod! Ő mindenesetre hálás lesz neked!

6. Dicsérd meg , ahányszor csak megérdemli!

Ne ess abba a hibába, hogy csak a rosszat teszed szóvá, a jót pedig természetesnek veszed. Ez minden korban hiba! Kell a dicséret, a jó szó, egy puszi vagy egy bónusz csoki, amiért ma valami kivételesen jó dolgot tett. Ez arra fogja buzdítani - bár egyelőre talán csak a jutalom reményében - hogy újra jót tegyen, mert érdemes!

7. Tanítsd arra, hogy mutassa ki a szeretetét!

Arra buzdítsd és mutass példát, hogy az érzelmeket nem kell elfojtani, sőt arra valók, hogy kinyilvánítsuk őket. Engedjük szabad útjára a bánatot, a gyengédséget, szeretetet, a féktelen örömöt is, így válhat érzelmileg gazdag felnőtté.

Legyél érzelemdús, kedves, simogasd meg a fejét, puszild meg, vagy épp öleld meg sokszor, hadd lássa és szokja meg, hogy a szeretetet és az érzelmeket soha nem szégyen kimutatni!


Amennyiben minden pontot betartasz, akkor amellett, hogy kiérdemelted a csúcs anya címet, ennél több is jár neked: az az érzés, amikor láthatod, hogy gyermeked felnőtté válva igaz, értékes ember lett.


Bátorítsd érzelmei kifejezésére!

 És ezt elsősorban neked köszönheti!