Végre egy jó hír, ami egyaránt kedvez a lakásvásárláson gondolkodóknak, valamint a teljes hazai ingatlanpiacnak is: január elsejétől a korábbinál jóval kedvezőbb és egyben felhasználhatóbbá vált az állami kamattámogatású lakáshitel. A Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog összegyűjtötte a legfontosabb változásokat. 

Sokkal kedvezőbb lett januártól az állami támogatású lakáshitel, több százezer forinttal lehetnek beljebb a kedvezményes hitelt igénylők, és a korábbinál jóval szélesebb választékból találhatnak maguknak otthont - írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog. Emellett már a saját ingatlan bővítésére is lehet támogatott kölcsönt igényelni.

A legfontosabb, hogy megemelték a maximálisan támogatott felvehető kölcsönösszeget, valamint a vásárolható ingatlan értékhatárát is, illetve a kiindulási szinten állandósították a kamattámogatás korábban évről évre csökkenő mértékét. Ezeknek köszönhetően egyrészt több százezer forintot lehet megspórolni a korábbi állami támogatású hitelhez képest, másrészt sokkal szélesebb ingatlankínálatból választhatnak azok, akik igénybe vennék az állami mankót otthonuk megteremtésre.

- Új lakás vásárlása vagy építése esetén két gyermekig 60 százalék, kettőnél több gyereknél 70 százalék a kamattámogatás mértéke, és öt évig állandó, tehát nem csökken évről évre, mint ahogyan azt a korábbi szabályozás meghatározta.

- Az új lakás vásárlására maximálisan felvehető támogatott kölcsönösszeg 10 millió forintról 15 millió forintra nőtt

- Az új lakás vásárlására meghatározott értékhatár 30 millió forint maradt telekár nélkül, ennek azonban már nem kell tartalmaznia az áfát, mint korábban.

Mindezeknek köszönhetően immár azok is gondolkodhatnak új lakás vásárlásán, akik számára korábban csak a használt ingatlan vétele volt reálisan elérhető cél a kisebb önerő, valamint a régi, alacsonyabb támogatási intenzitású konstrukció következtében. Maga az áfa nélküli 30 millió forintos értékhatár pedig kellően széles választékot nyújt a támogatott hiteleseknek, főképp vidéken, ahol szinte bármilyen új építésű lakás vagy akár ház beleférhet ebbe a keretbe.

- Használt lakás vásárlása esetén 50 százalékos a kamattámogatás mértéke, ami öt évig állandó.

- A támogatott kölcsön maximális összegét 6 millióról 10 millió forintra emelték.

- Magasabb lett az állami segítséggel megvásárolható használt lakások értékhatára is, 15 millió forint helyett immár 20 millió forintig bezárólag lehet használt ingatlant venni a konstrukció keretében.

Ezek a változások jóval „felhasználóbarátabbá” tették az állami támogatású hitelt, hiszen a régi, 15 millió forintos értékhatár a fővárosban eléggé megkötötte az emberek kezét a tekintetben, hogy melyik kerületben mekkora lakást vehettek támogatással. A 20 millió forintos korlát viszont immár sokkal nagyobb mozgásteret ad e tekintetben a vásárlóknak. Vidéken családi ház is kijön az összegből, Budapesten pedig kerülettől függően akár egy száz négyzetméteres lakás is.