Úgy látszik, nincs semmilyen visszatartó ereje annak a delhi nemi erőszaknak, ami az egész világot megrázta, mert Indiában újabb megbecstelenítés borzolta a kedélyeket. Ezúttal a falusiak elfogták a tettest, aki ráadásul politikus és jól meg is ruházták, mielőtt átadták a rendőröknek.

December közepén öt férfi és egy fiatalkorú egy újdelhi buszon erőszakolt meg egy 23 éves orvostanhallgatót, barátjával együtt összeverték és kilökték őket az úttestre, a lányt meg is próbálták elgázolni. Jyoti Singh Pandey két héttel később, december 28-án egy szingapúri kórházban halt bele a sérüléseibe. A történtek Indiában és világszerte is hatalmas felháborodást váltottak ki, számos tömegtüntetést tartottak az országban, ahol átlagosan húszpercenként jelentenek nemi erőszakot, a tettesek zöme megússza, s a nők félve lépnek ki az utcára.

A botrány ellenére, egy héttel a delhi nemi erőszakot követően újabb megbecstelenítés történt. A BBC beszámolója szerint Bikram Singh Brahma, az indiai kormánypárt politikusa nem fért a nadrágjába. Assam tartományban tett látogatást, betört egy helyi – ráadásul férjezett - nő otthonába és megerőszakolta őt.

Santipur egy kisebb falu és amikor a lakosok megtudták, mit tett a politikus, a saját kezükbe vették az ügyet. A férfiak ütlegelték, rugdosták, a nők meg levetkőztették, mielőtt átadták a helyi hatóság embereinek.


A büntetésről videofelvétel is készült, ráadásul az állami tévében be is mutatták a felvételt.

Bíróság előtt az erőszaktevők

Először kamerák elé állt a megerőszakolt indiai orvostanhallgató édesapja, és engedélyt adott rá, hogy az eddig meg nem nevezett fiatal nő nevét is megtudhassa a világ: a lányt Jyoti Singh Pandey-nek hívták.

- Büszke vagyok rá. A neve felfedése bátorságot önthet azokba a nőkbe, akik ilyen támadásokat éltek túl - nyilatkozta Badri Singh Pandey. Jyoti apja nem szeretné látni a lánya gyilkosainak arcát, de a megbüntetésüket követeli:

- Halált mind a hatra. Ezek a férfiak szörnyetegek. Például kell szolgálniuk, hogy a társadalom ne engedje meg többé, hogy ilyen történjen - tette hozzá az apa.

Az elkövetőkkel ma ismertetik az ellenük felhozott vádakat, miután ketten az enyhébb büntetés reményében koronatanúnak ajánlkoztak. Vinai Sarma és Pavan Gupta szombaton ajánlották fel, hogy tanúskodnak tettestársaik ellen. Sarmát és Guptát, illetve a négy másik elkövetőt, Mukes Kumart, Ram Singet és Aksai Takurt többek között gyilkossággal, nemi erőszakkal és emberrablással vádolták meg. Az ügyész halálbüntetést kért.

Az elkövetők jogi képviseletét szinte mindenki megtagadta, végül Manohar Lal Sarma, a legfelsőbb bíróság tagja jelentkezett, ki is fütyülték a tömött tárgyalóteremben.