Háy János Mandragóra című darabját viszi színre a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, amelynek ez lesz az újévben az első bemutatója.
 
MTI - A Krónika című napilap csütörtöki tudósításában emlékeztet, hogy Háy János Niccolo Machiavelli azonos című színműve alapján írt kortárs művet, így a szereplők a mai magyarországi köznyelven szólalnak meg, a cselekmény pedig vadnyugati díszletek között játszódik, ugyanis Firenzéből a vadnyugatra kerül a történet Háy darabjában.
 
Kövesdy István erdélyi magyar rendező állítja színpadra a művet, a díszleteket és a jelmezeket Damokos Csaba tervezte. A január 19-i bemutató alkalmából tartott sajtótájékoztatón az előadás alkotói úgy vélték, hogy a darabból kiderül: az ember ötszáz év alatt sem lett erkölcsösebb, nem lett tisztább.
 
Az előadás "az utolsó naiv korba", a vadnyugatra viszi el a nézőt, hiszen - amint a sajtótájékoztatón elhangzott - Háy János szerint ez volt az az időszak, amikor a westernfilmek tanúsága szerint még léteztek ideálok, volt tartalma is az értékeknek, erkölcsnek.
 
Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz - vallják az alkotók -, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik. A két mű közötti fő különbség a nyelvezet, hiszen Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.