Évente másfél milliárd euróval károsítja meg a bankkártya-tulajdonosokat a szervezett alvilág az EU-ban. Az Europol jelentése szerint a legtöbb ilyen bűnözői csoport amerikai.

Az európai rendőrségek csúcsszervezete, az Europol a 2012-es év adatait elemezve megállapította, hogy az unión belül tavaly kiadott 726 millió bankkártya használata egyre biztonságosabb, főleg mert a tagállamokban a hagyományos, mágnescsíkos kártyák helyett áttérnek a nehezebben másolható vagy manipulálható mikrocsipes egységek használatára.

Ennek ellenére az Europol adatai szerint a nemzetközi szervezett alvilág a számítógépes bűnözéssel szövetkezve továbbra is vonzó üzletágnak tekinti a bankszámlák fosztogatását. Az Európai Unióban a szervezet alvilág évente másfél milliárd euróval károsítja meg a bankkártya-tulajdonosokat.

A hágai székhelyű rendőri szervezet megállapította, hogy a legtöbb ilyen bűnözői csoport az Egyesült Államokban működik. Ott a kibernetikai maffiózók igen fejlett számítógépes infrastruktúrára támaszkodnak, miközben például a bankautomaták informatikai védelme elmarad az európai követelményektől.

A kártyaadatokat a bűnözők az ATM-ek meghekkelésével és online vásárlási csalásokkal szerzik meg, vagy egyszerűen megveszik az interneten keringő adatbázisokat. Ez utóbbiakat a terjesztők a bankoktól lopják el, ami szintén komoly veszély, hiszen a visszaélésekhez a bűnözőknek így nem szükséges a hitel- vagy fizetési kártyák fizikai birtoklása.

Az Europol az Egyesült Államok mellett Mexikó, Brazília és Oroszország esetében figyelmeztette még kockázatokra a kártyakibocsátókat és -felhasználókat.