Ebben az évben is folytatódik a méhnyakrákszűrés. Bár a program esetleges felfüggesztéséről vagy Bukarestre való leszűkítéséről nyilatkozott az egészségügyi miniszter, jelenleg Hargita megyében igénybe lehet venni az életmentő szűrési lehetőséget.
 utca_emberek_kr_01_bFontos lenne a program folytatása, hisz a nők többsége sosem vett részt méhnyakrákszűrésen
Lassan és akadozva indult be tavaly év végén a méhnyakrákszűrési program, decemberben 150 nő vett részt szűrésen Hargita megyében. Akadozott a szerződéskötés, későn indult a szervezés, a program indítása, ami bosszantó, mert ezúttal a pénz rendelkezésre állt – mondta a tavalyi kezdetről Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. Az igazgató közölte, információkat kért az egészségügyi tárcától Eugen Nicolăescunak a napokban tett azon kijelentése kapcsán, miszerint felfüggeszthetik vagy Bukarestre korlátozhatják a méhnyakrákszűrési programot. Megtudta, a szűrést nem fogják megszüntetni, arra azonban még nem kapott  biztos választ, hogy ez az ország minden megyéjében folytatódni fog-e. Az igazgató sürgeti a választ erre a kérdésre, hisz – mint mondta – nagyon fontos lenne a program folytatása a hátrányosabb helyzetű térségekben is.
Tar Gyöngyi rámutatott, a legutóbbi, 2008-as adatok szerint Bukarestben a nők 71,5 százaléka nem vett részt még soha méhnyakrákszűrésen, az ország központi régiójában viszont, amely Hargita megyét is magába foglalja, 88,4 százalékos ez az arány. Ennél csak az ország északkeleti régiójában magasabb a szűrésen soha részt nem vett nők aránya, ott ez 89,2 százalékot tesz ki – mondta el Tar Gyöngyi.
A méhnyakrák vezető helyen van a daganatos megbetegedések által okozott elhalálozási okok között, és Romániában rosszabbak a statisztikák, mint Európa többi részén, pedig, ha időben felfedezik a megbetegedést, akkor gyógyítani lehet, a védőoltással pedig meg is lehet előzni a kialakulását – hangsúlyozta Tar Gyöngyi. Leszögezte, a méhnyakrákszűrés jelen pillanatban működik Hargita megyében, és minden 25 és 64 év közötti nő részt vehet a programban. A részletekről a háziorvosnál kell érdeklődni, akár telefonon is meg lehet kérdezni, ki mikor kerül sorra, mikor mehet kenetvételre – részletezte az igazgató.
Tar Gyöngyi még ismertette, az egészségügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint márciusban újraindítják a szülők ellenállása nyomán korábban kudarcba fulladt HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást. A méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszó vírus elleni ingyenes védőoltásokat ezúttal csak szülői kérésre adják a 10 és 14 év közötti diáklányoknak. A tervek szerint a programot később a nagyobb lányokra is kiterjesztik.
Forrás.szekelyhon.ro