Az Európai Bizottság pénteken hozta nyilvánosságra azt a stratégiai megállapodást, amelyet vezető távközlési és csúcstechnológiai cégekkel kötött.

MTI - A cégek vállalták, hogy segédkeznek a krónikus szakemberhiánnyal küszködő ágazatban 700 ezer állás betöltésében. A jelenleg a davosi világgazdasági fórumon részt vevő Neelie Kroes távközlési kérdésekért felelős biztos közleményben tudatta pénteken: a megállapodás egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a cégek közreműködnek a képzésben, ingyenes online egyetemi kurzusokat tartanak, és anyagilag támogatják az induló technológiai vállalkozásokat.

Az európai cégek egyre nehezebben tudják betölteni a technológiai állásokat, mert a jelentkezőknek nincs megfelelő szakképesítése, diplomájukat nem ismerik el az EU-ban, vagy azért, mert nem beszélnek angolul. A megállapodás résztvevői között van a Hewlett-Packard, a Telefonica mellett az SAP, a Cisco Systems, a Telenor, a Nokia, az Alcatel-Lucent, az ARM, az ENI valamint a Randstad személyzeti tanácsadó cég.