A két ország közti biztonsági együttműködés mélyítéséről állapodott meg a japán és az ausztrál külügyminiszter vasárnap Sydneyben, ahol Kínáról, illetve Észak-Korea elleni szankciókról is tárgyaltak.

MTI - Kisida Fumio és Bob Carr találkozójuk során a japán-ausztrál kétoldalú, illetve az Egyesült Államokkal való háromoldalú védelmi együttműködés fontosságát hangsúlyozták. A két ország hadserege között idén lép életbe egy együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a japán és ausztrál csapatok közös bevetések során megoszthatják egymással utánpótlásaikat.
A megbeszélésen napirenden volt Kína tengeri jelenléte, illetve a Tokió és Peking közti szigetvita is. Fumio japán médiajelentések szerint az mondta: Tokió számára "rendkívül fontos" a Kínával való kapcsolat, és a japán kormány együtt kíván működni Pekinggel. Ugyanakkor hozzátette, hogy "történelmi és nemzetközi jogi szempontból nem létezik területi kérdés" a két ország között. Azt is közölte, hogy "Kína terjeszkedése" közös kihívás a régió országai számára.
    
A japán külügyminiszter a héten a Fülöp-szigetekkel is a kétoldalú védelmi kapcsolat mélyítéséről állapodott meg, amely megfigyelők szerint annak a jele, hogy Tokió Peking ellensúlyozására törekszik a térségben.
    
A két külügyminiszter arról is megállapodott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szigorú lépéseket kell hoznia Észak-Koreával szemben, amely decemberben a BT korábbi határozatait megszegve hajtott végre általa műholdfelbocsájtásnak nevezett rakétakilövést.
    
Nem került napirendre ugyanakkor a két ország közti legfőbb vita, a japán bálnavadászat kérdése, amely miatt Sydney 2010-ben beperelte Tokiót a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Ausztrália korábban jelezte, hogy pragmatikusan viszonyul a kérdéshez, a bálnaügy pedig nem gátja a védelmi és gazdasági közeledésnek.