Minden tudásuk ellenére a tudósoknak a mai napig nem sikerült megfejteni a "Trovant" kövek titkát, nincs rá magyarázatuk,hogy a köveken lévő dudorok miért néznek ki úgy, mint a gyökerek. Ha kettévágunk egy ilyen követ, akkor olyan belül, mint egy fa, színes évgyűrűkkel. Ezek a kövek majdnem úgy viselkednek, mint valami ismeretlen szervetlen életforma! 

A helyi lakosok már több, mint 100 éve tisztában van a kövek szokatlan tulajdonságaival, de soha nem szenteltek nekik különleges figyelmet. A köveket gyakran használták építési anyagként és sírkő helyett. ( Állítólag vámpírok sírkövei.)

TROVANTS

However, despite their best efforts, scientists have failed to come up with a logical explanation why the stones have extensions that remind of roots. If they are cut, their sections have colored rings, just like trees.
These stones behave almost like some kind of unknown inorganic life-form!

Local residents have been aware of the stones unusual properties for more than 100 years, but they have never paid the trovants any special attention. The stones were often used as building materials and tombstones.