Ellenőrzik azokat a gazdákat, akik három esztendeje a 141-es pályázat keretében igényeltek támogatást. Amennyiben a vizsgálóbizottság úgy látja, hogy megvalósultak a szerződésben vállaltak, a gazdáknak tovább folyósítják a támogatás évi 1500 eurós összegét, ha nem teljesültek az elvárások, akkor megvonják a szubvenciót, viszont a három évig nyújtott támogatást nem kell visszatéríteniük az érintetteknek.
mehesz_7_bA támogatásért vállalni kellett az állomány növelését
Méhészek, állattartók, növénytermesztők igényelhették a 141-es pályázat biztosította évi 1500 eurót, amit öt esztendőn keresztül kaphatnak a gazdák. A támogatás fejében vállalniuk kellett, hogy három év alatt növelik az állományt és a termékmennyiség eladását, és amennyiben ezt teljesíteni tudták, tudják, akkor a 4. és az 5. évben is megkapják az említett összeget. Jelenleg a három évvel ezelőtt pályázók ellenőrzése zajlik. Akkor 350 pályázatot nyújtottak be, azóta pedig 2300 van letéve összesen – tudtuk meg Török Jenőtől, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetőjétől.
Az igazgatóság idén januártól vette át a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség megyei részlegétől az ellenőrzéseket, mert az említett ügynökségnek nem volt kapacitása rá. Török elmondta, két, szakemberekből álló csoport ellenőriz, az egyik Udvarhelyszéken, a másik Csíkban és Gyergyóban. Az elkészült dokumentációt pedig átadják a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség megyei részlegének.
Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke kifejtette: a megyében az ősszel kezdődtek az ellenőrzések, melynek során vizsgálják az állomány és a méztermelés növekedését. A három évvel ezelőtt leadott összes pályázat alapján körülbelül száz méhest kell ellenőrizzenek. A vizsgálóbizottság nem váratlanul érkezik, hanem előre egyeztet a gazdával – tudtuk meg az egyesület elnökétől.
Forrás.szekelyhon.ro