Egy friss nemzetközi kutatás során a szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy míg a súlyos elhízás növeli a korai elhalálozás esélyét, az enyhe túlsúly épp ellenkezőleg, csökkenti azt.

Amint azt a tanulmányt készítő Katherine Flegal, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa kifejtette, a közel hárommillió felnőtt bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy a különféle egészségügyi problémákkal küzdő betegek közül jobbak a túlélési esélyei azoknak, akiken van némi súlyfelesleg. A jelenség oka egyelőre tisztázatlan, de lehet, hogy a kövérebb emberek korábban fordulnak orvoshoz a problémáikkal, vagy gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, ám az is előfordulhat, hogy ellenállóbbak a szervezetüket ért támadásokkal szemben.

A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent tanulmány során Flegal és csapata 97 különböző tanulmányban szereplő beteg adatait vetette össze, mely tanulmányok a világ legkülönbözőbb részeiről – az Egyesült Államoktól kezdve, Kanadán, Európán, Ausztrálián át egészen Kínáig, Japánig és Mexikóig – származtak. A szakemberek megnézték az alanyok testtömeg-indexét, és megállapították, hogy a normál súlyúakhoz képest az enyhén túlsúlyosaknál hat százalékkal alacsonyabb volt a halálozási esély, ugyanakkor a súlyosan elhízottak már 18 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a kezelés során. Összességében a legkevésbé elhízottak esélye az elhalálozásra öt százalékkal alacsonyabb, a leginkább elhízottaké viszont 29 százalékkal magasabb volt a normál testsúlyúakhoz képest.

A kutatás eredményeit nem mindenki fogadta teljes lelkesedéssel, dr. William Cefalu, a Louisiana Állami Egyetem professzora szerint például, a testtömeg-index önmagában nem sokat árul el valakiről, az elhalálozás okai között számos egyéb paraméter – többek között a családi háttér, a dohányzás, a mozgás, a koleszterinszint – is szerepelhet.