Csökkentené a lakáscélú megtakarítások állami támogatását csütörtöki döntése szerint a horvát kormány.

(MTI) - Az elfogadott törvénytervezet szerint az idén a lakáscélú megtakarítások után járó állami támogatás mértéke 15 százalékról 10 százalékra, illetve legfeljebb évi 500 kunára (mintegy 19 ezer forintra) csökkenne. A kormány ugyanis úgy látja: az államilag ösztönzött lakáscélú megtakarítási program a többség számára csupán a kamatnyereség további formája, és nem az otthonteremtési gondokra nyújt megoldást.
   
Slavko Linic pénzügyminiszter a törvénymódosítás bemutatásakor hangsúlyozta, hogy nem újabb költségvetési takarékossági intézkedésről van szó. Az államnak 160 millió kunába (mintegy 6,1 milliárd forintba) kerül évente, hogy olyanok lakástakarékosságát ösztönzi, akiknek egyáltalán nem áll szándékukban lakást vásárolni - mondta a tárcavezető elemzésekre hivatkozva a kormányülésen.
   
Zoran Milanovic miniszterelnök hozzászólásában rámutatott: Horvátországban egyesek csak azért fektették lakáscélú megtakarításba pénzüket, mert úgy többet kamatozott, mint egyéb betétekben. Más lenne a helyzet ingatlanvásárlási kötelezettség mellett - jegyezte meg a kormányfő.
   
Helyi sajtóértesülések szerint a kormány az egyharmados csökkentés után a későbbiekben teljes egészében megvonná a lakáscélú megtakarítások állami támogatását.