Továbbra is hivatalban marad a Petr Necas vezette cseh kormány, miután a legkisebb koalíciós párt, a Liberális Demokraták (LIDEM) elnöksége kedden este hatályon kívül helyezte korábbi döntését, miszerint miniszterei január 10-én kivonulnak a kormányból.
 
MTI - "Pragmatikus, realista döntésről van szó. Eleget tettünk koalíciós partnereink kérésének" - mondta Karolina Peake pártelnök, a kabinet alelnöke.
 
Csehországban karácsony előtt alakult ki kormányválság, miután a miniszterelnök menesztette védelmi miniszteri tisztségéből Karolina Peakét. A LIDEM vezetése akkor felszólította a párt minisztereit, hogy január 10-ig adják be lemondásukat. Ha a LIDEM elhagyta volna a koalíciót, a Necas-kormány kisebbségbe került volna.
 
Kamil Jankovsky, a LIDEM embere vezeti a regionális fejlesztési minisztériumot, Petr Mlsna pedig tárca nélküli miniszteri tisztségben a kormány törvényalkotási tanácsát. Maga Peake pedig a kormányfő helyettese.
 
Viktor Paggio, a LIDEM alelnöke nem értett egyet a pártvezetés keddi döntésével, s lemondott párttisztségéről.
 
A három koalíciós párt - a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a TOP 09 és a LIDEM - szűkebb vezetése ugyanakkor kedden megegyezett abban, hogy a választási időszak fennmaradó másfél évére január végéig új koalíciós szerződést dolgoznak ki. Ennek alapelveiről első ízben a három pártelnök fog egyeztetni még a héten.
 
Az ODS és a TOP 09 elnöksége kedden megerősítette, hogy érdekelt a hárompárti koalíció folytatásában.
 
Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szintén kedden bejelentette, hogy pártja napokon belül bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a képviselőházban. Ismételten azt javasolta a kormánypártoknak, hogy oszlassák fel a parlamentet, és sürgősen írjanak ki új parlamenti választást.