Berkes Antal festményei állnak annak kiállításnak a középpontjában, amelyet a Kieselbach Galéria és Aukciósház rendez Budapest-ábrázolások a századfordulón és a két világháború között címmel. 

A péntektől látható, eladással egybekötött kiállításon mintegy 300 festményt mutatnak be, Berkes Antal mellett Ősz Dénes, Guzsik Ödön, Thurmayer Sándor és mások alkotásait.

Budapest egyes részletei és a város sajátos hangulata elevenedik meg a tárlat festményein, amelyek Józsa András gyűjtő kollekciójából származnak. Józsa hosszú évek alatt szisztematikusan gyűjtötte össze a Budapest-témájú festményeket - közölte a Kieselbach Galéria kedden az MTI-vel.

Berkes Antal a két világháború között a főváros legnépszerűbb festő krónikása volt. Alkotásai közül látható lesz például Az Andrássy út napsütésben című, 1912-re datált olajfestmény, az 1915-ben készült Bál előtt a nagyvárosi utcán, valamint a Hirdetőoszlop a Városligetben című, 1910 körül készült olajmunka.

A festőművész a budapesti iparművészeti iskolában tanult, majd több hónapot töltött tanulmányúton Münchenben és Párizsban. A századfordulót követő években impresszionisztikus tájképeivel hívta fel magára a figyelmet. Fülep Lajos művészetfilozófus, művészettörténész 1904-ben elismerő kritikát írt róla, kiemelve festményeinek költőiségét.

Az elmúlt száz évben a főváros békebeli arculata a II. világháború pusztítása és az indokolatlan átépítések miatt szinte teljesen eltűnt. A város- és utcaképek, a távlati benyomást nyújtó veduták (látkép) a barokk óta a festők és műgyűjtők kedvenc témája, az impresszionizmus után pedig a modern és urbánus életérzés hordozója. Az elmúlt évszázadokban a műfaj népszerűsége miatt több művész kifejezetten erre a területre specializálódott és tudatosan festette meg a városi lét sajátos hangulatát, valamint a sétálókkal és konflisokkal benépesített utcák látványát - olvasható a galéria közleményében. A tárlat február 9-ig tart nyitva.