Európának reformokra van szüksége, de az EU problémáira nem lehet kompromisszumképtelenség és elszigetelődés a válasz - vélekedett az osztrák kancellár a brit miniszterelnök szerdai beszédével kapcsolatban.

MTI - Az Európai Uniónak reformokra van szüksége, "de a reform azt jelenti, hogy az embernek van véleménye és kész a mások véleményét is meghallgatni és egy közös megoldást képviselni" - állt Werner Faymann közleményében.

A szociáldemokrata (SPÖ) politikus hangsúlyozta, hogy Ausztria az EU reformja mellett foglal állást, de nézete szerint a teendőket egy konvent keretében kell megbeszélniük a tagállamoknak. "A kompromisszumkészség hiánya miatt elszigetelődésbe vonulni nem a helyes út" - írta. "Ezt nem lehet komoly politikának nevezni, ez nem szolgálja az európai polgárok és Európa gazdaságának érdekeit, sem Nagy-Britannia polgárainak és gazdaságának érdekeit" - vélekedett az osztrák kormány első embere.

Michael Spindelegger alkancellár, külügyminiszter, a kisebbik koalíciós párt (ÖVP) vezetője Faymannhoz hasonlóan úgy foglalt állást, hogy Cameron "rossz következtetéseket vont le" a problémákból, amelyekkel Európa szembesül. Nem lehet az a válasz, hogy egy tagállam "kimazsolázza magának", ami neki megfelel az EU-ban - szögezte le a konzervatív politikus. Az EU reformja csak akkor sikerülhet, ha a 27 tagállam együttműködik egymással - tette hozzá.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek mellett az EU tagjai akarnak-e maradni.