Fáradékony, erőtlen, életunt? Az időjárás állhat a háttérben. 

Az, hogy fáradtnak vagy éppen kipihentnek érezzük magunkat, számos, a szervezeten belüli és a szervezeten kívüli októl függ.

Közérzetünket a fizikai állapotunkon kívül nagymértékben befolyásolja a lelkiállapotunk és az egyéb környezeti hatások is. Az időjárás-változásnak, a napsütésnek vagy a borongós időnek az emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk.

Nehéz munka, tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés után a fáradtság természetes dolog, ezért még nem megy senki orvoshoz. Az állandó vagy gyakran és látható ok nélkül jelentkező fáradtságérzés azonban kóros lehet. Ha a szervi ok kizárható, legtöbbször pszichés eredetre gondolunk.

A Meteo Klinika kutatásai alapján a látható ok nélküli kimerültség gyakran összefüggésbe hozható az időjárási frontok és egyéb, időjárás-változáskor bekövetkező jelenségek emberi szervezetre gyakorolt hatásaival is. Frontátvonuláskor a légkörben bekövetkező hirtelen nyomás-, hőmérséklet- és egyéb változások folyamatosan próbára teszik szervezetünk alkalmazkodóképességét. A légköri folyamatok és szervezetünk működésének összhangja is hozzájárulhat fáradtságérzetünk, munkateljesítményünk alakulásához.



Tudatos táplálkozással pótoljuk a szükséges tápanyagokat!

A tartós változékonyság komoly megterhelést jelenthet a szervezet számára. Ha ezek a változások gyakoriak, akkor a szervezet nem tud megpihenni, és egyre fokozottabban kifárad. Azt, hogy kinek mikor ér el a tűréshatárt a szervezete több tényező is befolyásolja, többek között a fizikai edzettsége, a táplálkozás minősége, a szociális, társadalmi helyzete. A tünetek, panaszok feltárását időjárás-érzékenységi kivizsgálás alkalmával lehet feltérképezni.

A panaszok esetén sokat lehet tenni, hogy minőségi javulást érjünk el. Megfelelő összetételű tudatos táplálkozással pótolni kell a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. A naponta végzett rendszeres mozgás, szabad levegőn eltöltött séta, de akár a reggeli órákban végzett tehermentes testmozgások is jó hatásúak.

Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. A meteoprofilunk felállítása segítségével megtudhatjuk, hogy milyen érzékenységi kategóriába tartozunk, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthatunk. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával jelentős javulást érhetünk el életminőségünkben. Ha Ön is érzékeny az időjárás változásaira, tájékozódjon naponta, hogy miként tudja életminőségét pozitívan befolyásolni.