A német kormány kérésére nyugati túszok kiszabadulásáról tárgyalt tíz éve a Mali északi részét ellenőrző egyik radikális iszlamista csoport, az Anszár ed-Dín vezére.

MTI - Iyad Ag Ghali a Mali északi részén tevékenykedő tuareg lázadók parancsnoka volt, amikor 2003-ban a német kormány megkereste, hogy közvetítsen Berlin és algériai emberrablók között. Utóbbiak kilenc német, négy svájci és egy holland turistát tartottak fogva a Szahara sivatagban. Az ügylet létrejött, a német kormány 5 millió euró váltságdíjat fizetett, és a túszok kiszabadultak.

Ag Ghali "a mi emberünk" volt - mondta egy korábbi magas rangú német tisztségviselő a Der Spiegelnek. A jelenleg az Anszár ed-Dínnel együtt a Maliban előrenyomuló francia katonák ellen harcoló Iszlám Maghreb al-Kaidája (Aqmi) nevű csoport elődje, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) összesen 32 sivatagi turistát hurcolt magával Algéria déli részén 2003 február-márciusában.

A túszok közül 17-en májusban kiszabadultak, másik 14 még augusztus közepéig a radikális iszlamisták fogságában maradt, hírek szerint Mali északi részén tartották fogva őket. Egy 45 éves augsburgi nő nem élte túl a megpróbáltatásokat.

Az Aqmi tavaly két mali illetőségű szervezettel, az Anszár ed-Dín tuareg iszlamista mozgalommal és a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) nevű csoporttal együtt ellenőrzése alá vonta Mali északi részét. Miután déli irányban előrenyomulva megközelítették az afrikai ország fővárosát, Bamakót, az egykori gyarmattartó Franciaország több ezer katonát vezényelt oda, és ellentámadást indított a radikális iszlamisták ellen.

A Der Spiegel német titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, a mali kormány azt remélte, Iyad Ag Ghali közvetítésével tárgyalni tud a radikális iszlamistákkal, de ez az elképzelés a lázadók előrenyomulása miatt meghiúsult.