A katában megnyerhető előny körülbelül kétszerese annak, amit az eva biztosít. Hatmillió forint bevétel alatt egyszerűen nem kell számolgatni - mondja Angyal József okleveles adószakértő. 


Január 1-től lépett életbe a két új vállalkozói adózási forma, a kiva és a kata. Utóbbira év közben is át lehet térni, és rendkívül előnyös adózási forma - hangsúlyozta a Kossuth Rádiónak nyilatkozó szakértő.

A kiva, vagyis a kisvállalati adózási forma azoknak előnyös, akiknek minimális a nyereségük, de jelentős bérköltségük van - ismertette Angyal József okleveles adószakértő. A kiva választása sok számítást igényel, ráadásul „év közben is változhat még a helyzet”, vagyis akik számára nem egyértelmű, hogy előnyös-e ez az adózási forma, várja meg a tapasztalatokat, akkor szálljon be, mert „bukni is lehet”- fogalmazott.Ezzel ellentétben a kata - a kisadózók tételes adója - rendkívül előnyös adózási mód – folytatta a szakértő.

„A katában megnyerhető előny körülbelül kétszerese annak, amit az eva biztosít, tehát egyszerűen nem kell számolgatni. Aki jelenleg egyéni vállalkozó, magas költsége van, hatmillió forint alatti bevétellel rendelkezik és alanyi adómentességet választott tavaly, gondolkodás nélkül válassza a katát” – jelentette ki.

Ebben az adózási formában nem kell év közben bevallást benyújtani, csak egy év után kell számot adni a bevételről. Kifejezetten a kis- és mikro vállalkozásoknak, valamint azok számára előnyös, akik eddig a vállalkozás elindításában is bizonytalanok voltak. Angyal József idesorolta az óraadó tanárokat, a rendszeresen takarítást, gyerekfelügyeletet vállalókat.

A kata mindezek mellett a gazdaság fehérítésére is alkalmas, és azoknak is célszerű választani, akik eddig magánszemélyek voltak és nem adóztak, az eváról pedig év közben is át lehet érni a katára - tette hozzá a szakértő.