Tomislav Nikolic szerb elnök megismételte hétfőn, hogy ott szerette volna tölteni a karácsonyt, ahol a szerbek a legnehezebb helyzetben vannak, Koszovóban, de az európai közösség ezt nem tette lehetővé, nem állta ki a próbát, ami a jövőbeni tárgyalások alapját fogja képezni.

MTI - "Az EU-nak el kell gondolkodnia azon, hogy - miközben arról győzködi Szerbiát, hogy a koszovói jogállást illetően semleges, és abban kíván segítséget nyújtani, hogy mindnyájan jobban éljünk - ma valóban igazi arcát mutatta-e" - mondta Nikolic, a belgrádi székesegyházban tartott karácsonyi mise után.

A szerb államfő hétfőn részt szeretett volna venni a szerb ortodox egyház koszovói karácsonyi ünnepségén a Pristinától délre fekvő gracanicai kolostorban. Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes azonban szombaton közölte, hogy a hatóságok nem engedélyezik beutazását Koszovóba.

Nikolic felháborodva reagált erre, és felpanaszolta, hogy az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) képtelen megszervezni látogatását, ami a nemzetközileg garantált utazási szabadság megsértését jelenti. Nikolic leszögezte hétfőn, hogy nem politikai, hanem egyházi misszióra való látogatásra kért engedélyt, de többé ezt nem fogja megtenni, mivel tudja, hogy azt soha senki se fogja megadni neki.

A szerb államfő hozzátette: nem is várta azt a pristinai albán hatalomtól, hogy engedélyezze az utat, viszont az európai közösség nem állta ki a próbát. "Emlékeztetnem sem kell arra, hogy mennyire megerősödve jövök ki ebből a helyzetből" - hangoztatta Nikolic.